Te + Én

Érthetetlen szakítás: amikor nem a boldogság hiányzik

Ha nem is olyan gyakori, mégis előfordul, hogy egy pár egyszer csak szakít, a külvilág számára váratlan okból. Mert úgy tűnik, minden rendben van velük, talán még boldogok is, mégis bejelentik, hogy külön folytatják. Érthetetlen szakítás, mert nem a boldogság hiányzik a kapcsolatból – de akkor mi?

Vagyis nem biztos, hogy egy pár azért szakítja meg a kapcsolatot, mert nem boldogok. Előfordulhat ugyanis, hogy alapvetően nincs baj a hétköznapjaikban, nem vitáznak, nem veszekednek, de nem is passzolnak össze, mert valami mégis hiányzik az életükből. És egyszer csak úgy döntenek, hogy külön folytatják – a környezet megdöbbenésére. De mi állhat a háttérben?

Könnyen lehet, hogy más terveik, más céljaik vannak, amiket nem tudnak összeegyeztetni. Ilyen lehet például a gyermekvállalás vagy a szórakozáshoz való hozzáállás – amikor az egyik fél ezt szeretné, a másik pedig azt. Idetartozik, amikor az egyik fél úgy érzi, hogy jóval több kompromisszumot köt, mint a másik fél, vagy mint amennyi számára belefér egy kapcsolat érdekében. Elege lehet abból, hogy (mindig) ő enged.

Fotó: iStock.com/kieferpix

Fotó: iStock.com/kieferpix

A közös tervek hiánya

Ezek a problémák jellemzően a hosszú távú kapcsolatokban jönnek elő, amikor már jobban ismerjük egymást, amikor már tudjuk, hogy mit várhatunk, mire számíthatunk. Ezért vehetjük észre azt is például, hogy a másik – bár mást mutat – mégsem boldog. Vagy mi nem vagyunk azok, csak éppen nem vettük észre korábban. Mert valójában nem halad semerre a kapcsolatunk, nincsenek közös célok, közös tervek, közös elképzelések – mindketten inkább csak a saját dolgainkkal vagyunk elfoglalva – akkor meg miért is maradjunk/maradjanak együtt?