Siker

Új módszer céljaink elérésére: készítsünk inspiráló moodboardot!

Segít vizualizálni céljainkat, álmainkat, emellett szobánk éke is lesz, amitől mindig mosolyra fakadunk, ha ránézünk – ez a moodboard!

Mit teszünk, ha el szeretnénk érni valamilyen célokat? Legyen szó a karrierünkről, a tanulmányainkról vagy a családi életünkről, esetleg a hobbinkról, számtalan módszer létezik, hogyan tudjuk könnyebben, gyorsabban elérni az áhított sikert. E módszerek közül a legtöbb fáradságos, szigorú szorgalmat követel meg tőlünk, precizitást, a lépések pontos leírását, alcélokra bontást, pedig sok cél pont nem ezt a hozzáállást kívánja meg tőlünk! Az viszont biztos, hogy egyik módszer sem néz ki annyira jól, mint egy mutatós, saját ízlésünkre szabott moodboard. Hogy mi az és hogy készítsük el, máris elmondjuk!

https://www.instagram.com/p/BZ-f6WOj-LW/?tagged=moodboard

Színes képek halmaza

A moodboard tulajdonképpen egy mozaik: több képből, rövid szövegből áll, de tárgyakat is feltűzhetünk, ragaszthatunk rá, ha szeretnénk. Alapvetően egy-egy hangulat ábrázolására szokták használni, a divattervezők egy-egy kollekció megtervezése előtt rendszeresen készítenek moodboardokat, hogy jobban körülírják a kívánt atmoszférát. Mi is használhatjuk saját öltözködési stílusunk meghatározására, de utazásainkról is készíthetünk egy-egy ilyen táblát és amiről most is szó lesz, céljaink elérésében is segíthet minket.

Titka abban rejlik, hogy szavak helyett főleg képekkel ábrázol dolgokat, így sokkal mélyebb, elemibb hatást tud elérni. Emellett a forma variálhatósága, a képek és azok elrendezésének szabadsága segít abban, hogy tényleg rólunk, nekünk szóljon a moodboard. Mivel valami lista szövege helyett gyönyörű fotókat láthatunk, ezért elég egyetlen pillantást vetnünk rá, hogy eszünkbe jusson, merrefelé törekszünk és ettől máris új erőre kapunk. Bár a „vonzás törvénye” nem pont úgy működik, ahogy hisszük, ha naponta szembesülünk a céljainkkal, valóban gyorsabban haladhatunk feléjük.

https://www.instagram.com/p/BZ-1OAMlzmB/?tagged=moodboard

Hogyan készítsük el?

Amire szükségünk lesz:

  • egy legalább A3-as papír és ragasztó (vagy parafatábla és diszkrét rajzszögek)
  • egy rakás magazin
  • pár óra szabadidő

Az utóbbi talán a legfontosabb: valóban tartalmas moodboard készítéséhez szükségünk lesz nyugodt órákra, hogy rendesen átgondolhassuk értékeinket és belekerüljünk az alkotó flow-ba, amivel szép lesz a táblánk.

https://www.instagram.com/p/BZ-yYzUhLVI/?tagged=moodboard

Ezzel el is árultuk, mi lesz az első lépés. Ahogy általában a célállításoknál, gondoljuk végig jelenlegi élethelyzetünket és azt, hova szeretnénk eljutni! Moodboardoknál érdemes közép- és hosszú távú célokra gondolni: kiegyensúlyozott párkapcsolat, gyermekáldás, munkahelyi előléptetés, nyaralóház, költözés, utazás… Olyan dolgok, amiknek elérésén hosszabb ideig dolgoznunk kell.

Ezek után elő a magazinokkal! Keressünk céljainkhoz kapcsolódó képeket, szövegrészleteket – ez utóbbiakból viszont pár szónál, egy-egy rövid mondatnál több ne szerepeljen, hiszen ront a tábla hatékonyságán, ha túl sokat kell olvasgatni. Ha jó a kézügyességünk, rajzolhatunk is, vagy kiegészíthetünk rajzainkkal fotókat. Mindegy, mit csinálunk, innentől szabad kezet kapunk. Olyan dolgokat válogassunk össze, amikre jó lesz ránézni minden nap, amik motiválnak minket a haladásban!

Ha a papíros-ragasztós megoldást választjuk, akkor később már kevés lehetőségünk lesz variálni a dolgokat. Ha parafatáblára tűzködjük a képeket, később is módosíthatjuk őket. Az első megoldásnál javasoljuk, hogy először válogassuk, tervezzük meg a táblát, majd amikor már kész a koncepció, akkor kezdjünk ragasztgatni.

Ha készen vagyunk, már csak egy dolgunk van: olyan helyre tenni, ahol nap mint nap látni fogjuk. Az íróasztalunk felett például kiváló helye van, vagy a hálószobában, az ágy mellett a falon. De az előszoba is jó választás lehet: mielőtt belevágunk a napba, itt biztosan szembesülünk inspiráló moodboardunkkal!