Csillagok

Kikutatták a hosszú élet 8 titkát

Még hazánkban is több száz olyan idős ember él, aki már megünnepelhette a századik születésnapját, sőt, a kilencven éven felüliek száma is meghaladja a harmincezret. Mivel külföldön is egyre többen érnek meg egyre idősebb kort, elkezdték kutatni, mi lehet a hosszú élet titka. Meglepő válaszok születtek.

Vidéki élet 

Érdekes módon azok közül, akik nagyvárosokban élnek, sokkal kevesebb száz éven felüli ember kerül ki, miközben a vidéki élet természetközelisége megnyújtja az életet. Nemcsak a jó levegő, hanem a csend is hozzájárul ehhez: egy 2015-ös brit tanulmány megállapította, hogy  négy százalékkal halnak meg többen azok közül, akik zajos út mellett laknak.

Családalapítás 

Ahhoz, hogy érzelmi stabilitásunk legyen, szükség van rá, hogy szerető emberek vegyenek minket körül. Egy négy évvel ezelőtt végzett kutatásból kiderült, hogy az extrém hosszú életet élő emberek nagy része bevallottan családja, barátai miatt érzi még jól magát. Minél magányosabban és elszigeteltebben él valaki, annál kevesebb eséllyel indul a százévesek versenyén.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewiczae

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewiczae

Rendszeres mozgás 

Nem lehet eleget hangsúlyozni a rendszer testmozgás energetizáló, fiatalító hatását. Testnek és léleknek jót tesz, akkor is, ha csupán nagyokat sétálunk, vagy hetente több alkalommal tornázunk. Ha mindezt nem egyedül, hanem társaságban tesszük, közeli barátok szerzésére is alkalmunk nyílik.

Egészséges étkezés

Aki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik, sok friss zöldséget, gyümölcsöt eszik, ám húsfogyasztása nem mindennapos, az egyszerűen tovább él. Persze ez alól a szabály alól is akadnak kivételek: Peggy Griffiths annak ellenére ünnepelhette meg századik szülinapját, hogy saját bevallása szerint heti harminc tábla csokit is megevett, mások vígan dohányozva is megérik a százat – de azért valljuk be, ez a ritkább.

Optimizmus

A legtöbb száz éven felüli embert valamiféle csendes derű jellemzi, pedig abban a korban, amiben ők nőttek fel, még sokkal több háború, nyomor és éhínség szerepelt, mint mostanában. „Nem dőlök hátra és kezdek el nyavalyogni” – fogalmazta meg hozzáállását a 103 éves Ella Scotchmer. Valószínűleg igaza is van: a pozitív életszemlélet bizonyítottan egészségesebbé tesz mindannyiunkat.

Szerelem

Nagyon érdekes annak a vizsgálatnak az eredménye, amit 900 férfi bevonásával végeztek 1979 és 1983 között, majd 14 év után újra megvizsgálták a kísérlet résztvevőit. Akik legalább heti két orgazmusról tudtak beszámolni, azok között sokkal többen maradtak tovább életben. Ugyanerre az eredményre jutott egy svéd tanulmány is: a nyugdíjas években sem kell lemondani a szexuális életről.

Fotó: iStock.com/dmbaker

Fotó: iStock.com/dmbaker

Az elhízás elkerülése 

Nem véletlenül nem találkozunk hatalmas pocakkal rendelkező százéves emberekkel: a pluszkilók mind éveink számát rövidítik. Az az ember, aki harmincéves kora körül már túlsúllyal küzd, kevesebb eséllyel ér meg magas kort, mint az, akinek a súlya az egészséges tartományban maradt.

Genetika 

Élhetünk egészséges életmódot, leszokhatunk a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról, lehet ideális a testsúlyunk és szerethet minket nagyon a család, ha „rossz” géneket örököltünk, akkor nem valószínű, hogy mi döntjük meg a legidősebb ember Guinness-rekordját. Egy 15 évvel ezelőtti amerikai kutatás alapján láthatjuk, hogy a magas kort megért emberek rokonai is általában hosszú életűek. Persze a hosszú életért felelős gént a kutatók még nem találják, de talán már csak idő kérdése…