Konyha

Csirkés rakott sütőtök

Nem tudjuk megunni a sütőtökös recepteket, nem is csoda, hiszen rendkívül jól variálható és egészséges alapanyag, arról nem is beszélve, hogy csak az évnek egy bizonyos szakában kapható, így ki kell használnunk minden lehetőséget, hogy kísérletezzünk vele. Mutatunk most egy rakott sütőtökreceptet csirkével.

Hozzávalók:

  • Kb. 1 kg sütőtök
  • Fél kg csirkemell
  • 1 dl tejföl
  • Fél liter tej
  • 10 dkg vaj
  • só, bors
  • Egy evőkanál finomliszt
  • Kevés zsemlemorzsa
  • Reszelnivaló sajt
Fotó: iStock.com/skarau

Fotó: iStock.com/skarau

Elkészítés:

A sütőtököt kockázzuk fel, majd sós vízben kezdjük el puhára főzni. Miközben fő, a csirkét is vágjuk kockára és kevés olajon pirítsuk fehérre, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá az egy evőkanál finomlisztet és a tejet, folyamatosan kevergetve főzzük, míg sűrű és krémes állagot nem kapunk. Ezt is sózzuk és borsozzuk, vagy ízlés szerint más kedvenc fűszerrel is kísérletezhetünk, mivel a sütőtökhöz jól passzol, akár a fahéjjal is megpróbálkozhatunk. Adjuk a keverékhez a tejfölt is. Vajazzunk kis egy hőálló edényt, szórjuk be egy marék zsemlemorzsával úgy, hogy mindenhova jusson az edényben. Ezután elkezdhetjük rétegekben belerakni a hozzávalókat: egy réteg sütőtök, majd egy réteg csirke. Erre ráöntjük a szósz felét, majd így tovább, újabb rétegek követik egymást attól függően, hogy mekkora az edényünk. A tetejére, az utolsó adag szószra reszelt sajtot szórunk, és már tehetjük is be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütjük, míg a tetején szép aranybarnára pirult a sajt, annyi idő alatt biztosan a többi hozzávaló is átsül.