Otthon

Hétvégi vártúratippek kirándulóknak

Szerencsénk van, hiszen október második hétvégéjén is csodás időre számíthatunk, így az ebéd utáni pihenést követően húzzuk fel a sétacipőnket, és kiránduljunk egyet, kihasználva az utolsó napsütéses őszi napokat. Mutatunk néhány hazai várat, ami biztosan jó kiránduló-célpont kicsiknek és nagyoknak is.

Tatai vár

https://www.instagram.com/p/BZt3n1bBiNV/?tagged=tataiv%C3%A1r

Tata egyik jelképe az Öreg-tó partján álló vár, amely a gótika, a reneszánsz, a barokk és a romantika jegyeit is magán viseli. A vár épülete 1954 óta ad otthont a Kuny Domonkos Múzeumnak, amelyben helytörténeti kiállítást és egy római és középkori kőtárat is láthatunk. A vár érdekessége még, hogy ez az egyetlen ilyen hazai épület, amely körül megmaradt a vizesárok, amely védelmi rendszerként szolgált. A környéken gyalogos- és kerékpáros-túraútvonalak is találhatók, így ha inkább kívülről szeretnénk csodálni a várat, akkor tehetünk egy sétát a napsütésben.

Szigligeti vár

https://www.instagram.com/p/BZk4mYRHt_A/?tagged=szigligetiv%C3%A1r

Magyarország egyik leglátogatottabb vára a Balaton északi partján található szigligeti vár, amelynek története a 13. századig nyúlik vissza, és amely számos látnivalóval várja az érdeklődőket. Van itt fegyverkiállítás, várkápolna, várgaléria, és még egy igazi barokk konyhát is megnézhetnek a látogatók.

A szigetvári Zrínyi-vár

https://www.instagram.com/p/BU6uN20DhaI/?taken-at=1019349765

A Pécs környékieknek a szigetvári Zrínyi-vár lehet jó célpont, hiszen csupán fél órára fekszik a baranyai megyeszékhelytől. A várat csak gyalog lehet megközelíteni, de ez ne tántorítson el minket, ugyanis a nemrég felújított várfalon is tehetünk egy sétát, sőt, a várban egy felújított dzsámit is meglátogathatunk. Ha kevésbé a sétához, inkább a pihenéshez volna kedvünk, akkor sem kell messzire mennünk, a vár tövében ugyanis a Szigetvári Gyógyfürdő található.

Mielőtt útnak eredünk, mindenképp nézzük meg a nyitvatartást, hiszen a korábbi sötétedés miatt talán már korábban zárnak a várak, és csak holnap érdemes nekivágni a kirándulásnak.