Csillagok

Konyhabölcsességek, amikben nagy igazság rejlik

Minden hétre jut egy a feltörekvő önjelölt Coelhókból és „megmondó”-blogokból, így nem csoda, ha már csak legyintünk a klisés okosságokra, hiszen a legtöbb közülük felszínes és semmitmondó.

Pedig van pár olyan, aminek van igazságtartalma, érdemes elgondolkodni rajta, ráadásul a megfelelő helyzetben valóban gyógyírként szolgálhat. Ezekből gyűjtöttünk össze párat.

Elmúlik!

Így szól a közösségi oldalakon terjedő „indiai tanmese”: „Egyszer egy indiai hercegnő az édesapjától kapott gyűrűvel felkeresett egy hindu bölcset. Azt kérte tőle, hogy véssen a gyűrűbe olyan bölcsességet, mely a szomorú napokban vigasztalja, a nehéz helyzetekben bátorítja, a boldog időszakokban pedig óvatosságra inti. A bölcs pár nap múlva visszaadta a gyűrűt. Egyetlen szót vésett bele: elmúlik.”

Biztos ismerjük azokat a helyzeteket, amikor úgy érezzük, összecsaptak a fejünk felett a hullámok. Amikor minden egyszerre jön össze, ránk szakad az idegesség, a szomorúság, a félelem a jövőtől. Ilyen esetekben jól jöhet, ha eszünkbe jut: elmúlik. Nem tart örökké a fájdalom, a szomorúság, a problémák megoldódnak – ez a legtöbb helyzetre igaz. (Eszünkbe juthat akkor is, ha diétánk közepette nagyon, de nagyon, de nagyon megkívánjuk az édességet.)

Fotó: iStock.com/wernerimages

Fotó: iStock.com/wernerimages

„Élni és élni hagyni”

Annyiszor hallottuk, hogy már bele se gondolunk valódi jelentésébe. Pedig az élni és élni hagyni mondásnak manapság nagyobb mondanivalója van, mint hinnénk. Benne van ugyanis, hogy merjünk önmagunk lenni, merjük kifejezni vágyainkat, tenni, amit szeretnénk. Azonban tudatosságra is int: miközben önmagunk vagyunk, nem zavarunk-e másokat? Észrevesszük-e, hogy éjféli zongorajátékunktól nem tud aludni a ház? Valamint toleranciát is tanulhatunk: mi hagyunk-e élni másokat? Nem ítélkezünk, korlátozunk másokat felesleges dolgok miatt? Például nem mindegy, hogy a szomszéd miben hisz? Hogy másod-unokatestvérünk járatja-e bölcsibe a gyerekét, vagy sem? Ha mi élni szeretnénk, hagyjuk, hogy ők is ezt tegyék!

„Ha nem lenne sötét, sose látnánk a csillagokat”

Óriási klisé Stephenie Meyer tollából, de felhívja a figyelmet arra a jelenségre, amit a hurráoptimizmus próbált asztal alá söpörni az elmúlt években. A világban léteznek rossz érzések, negatív tapasztalatok, kellemetlen pillanatok. Nemcsak hogy léteznek, de helyük is van: ezek segítenek, hogy alkalmazkodjunk a helyzetekhez, vagy épp észrevegyük, amikor eljött az idő változtatni életünkön. Az érzelmek széles skálájának megélése közelebb segít minket a teljesebb élethez, saját démonaink elfogadása, sőt magunkhoz ölelése pedig fejlődésünket szolgálja.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

„Merj kilógni a sorból!”

Bár az esetek nagy többségében ez és az ehhez hasonló mondások elég narcisztikusak: helyezd előtérbe saját magadat, és ne törődj senki mással; megfelelő arányban alkalmazva közelebb állhatnak ahhoz az elegáns nemtörődömséghez, ami igazán nyugodttá és magabiztossá tehet minket. Ne görcsöljünk mindig azon, mit gondol rólunk a külvilág, de eközben legyünk tisztában saját értékeinkkel, és azokkal, akiket igazán szeretünk és tisztelünk – az ő véleményükre viszont adjunk!