Stílus

Végtelennek tűnő perc: plankoljunk a lapos hasért

Állítólag ez az egyik legjobb gyakorlat, ha lapos hasat szeretnénk. Plankoljunk naponta egy percet – vagy ahány percig tudjuk tartani magunkat. Olyan egyszerűnek gondolnánk, mégis megtapasztalhatjuk, hogy ilyen hosszúnak sosem tűnik egy perc. Talán régen, még az iskolában, kicsöngetés előtt. Nem, akkor sem…

Sokan panaszkodnak, mentegetőznek, hogy azért nem sportolnak rendszeresen, mert a munka meg a család mellett nincs rá sem idejük, sem energiájuk. Pedig lassan tényleg nem lesz mentségük (mentségünk), hiszen olyan néhány perces edzések is napvilágot láttak már, amiket tényleg csak a lustaságunk miatt nem csinálunk végig naponta. Ilyen például a planking vagy plankolás is, ami néhány éve terjedt el nálunk is, állítólag nagyon hatásos, talán a legjobb gyakorlat, amit többek között a lapos has érdekében végezhetünk.

Hogyan csináljuk?

Kezdjük egy fekvőtámasszal, innen ereszkedjünk le az alkarunkra, majd tartsuk meg magunkat ebben a helyzetben. Arra figyeljünk, hogy a hátunk és a lábaink végig egyenesek maradjanak, a karjainkat pedig vállszélességben helyezzük a padlóra. Egyszerű, nem igaz? Na persze, egészen addig, amíg fél perc után rádöbbenünk, hogy a fele még hátravan…

Fotó: iStock.com/Staras

Fotó: iStock.com/Staras

De ha TÉNYLEG napi rendszerességgel végezzük, egy idő után meg sem kottyan az az egy perc, sőt! Kezdjük mondjuk fél perccel, és naponta toldjuk meg 5-5 vagy 10-10 másodperccel. Egypár hét múlva remélhetőleg csak csodálkozunk, hogy valóban milyen hatékony ez a gyakorlat!

Jól jegyezd meg!

Muszáj emlékeztetnünk azonban önmagunkat, hogy egy gyakrolat nem csinál csodát, vagyis ha valóban szemmel látható és tartós eredményt szeretnénk elérni, akkor bizony oda kell figyelnünk az étrendünkre, és nem árt más mozgásformát, edzéseket is rendszeresen beiktatni az életünkbe. De egy gyors plankolás mindig belefér!