Otthon

Különleges járművek és nyílt nap: 130 éves a fővárosi villamosközlekedés

Nyílt nappal, különleges járművek felvonulásával és dallamos villamossal várja az érdeklődőket szombaton a budapesti villamosközlekedés elindulásának 130 éves jubileuma alkalmából a Budapesti Közlekedési Központ.

130 évvel ezelőtt, Európában elsőként, indult el a belvárosi villamosközlekedés Budapesten. Az egy kilométer hosszú vonal a Nyugati pályaudvar és a Király utca között épült meg 1887. novemberében – olvasható a közleményben az MTI tájékoztatása szerint.

A jubileum jegyében szombaton több különleges villamossal is utazhatnak az érdeklődők. A Bécsi út/Vörösvári út–Bécsi út–Frankel Leó utca–Bem rakpart–Várkert rakpart–Szent Gellért rakpart–Rudas Gyógyfürdő–Döbrentei tér–Krisztina körút–Széll Kálmán tér– Szilágyi Erzsébet fasor–Budakeszi út–Szépilona kocsiszín útvonalon vonul fel a szervezők tervei szerint a 436, 611, 2624, TW6000 és a KCSV7 villamos, de kiállítják még a hóseprő villamost, valamint a 1303 KCSV5 járművet is. A Bécsi út/Vörösvári út végállomástól egymás után indulnak majd a közlekedési eszközök, amelyeken érvényes menetjeggyel vagy bérlettel lehet utazni.

Budapest, 2016. december 5. Fényfüzérekkel feldíszített ünnepi „fényvillamos” a fővárosi Jászai Mari téren 2016. december 5-én. MTI Fotó: Marjai János

Fényfüzérekkel feldíszített ünnepi „fényvillamos” a fővárosi Jászai Mari téren 2016. december 5-én.
MTI Fotó: Marjai János

Színes programok és dallamos villamos

Az utasokat a járművek egészen a Szépilona kocsiszínig szállítják, ahol nyílt nap keretében 10 és 15 óra között a gyermekes családok és a közlekedés iránt érdeklődők is megtalálhatják a számukra legérdekesebb programokat. A rendezvény egész nap ingyenesen látogatható, a gyermekeket többek közt BKV-s színezőkkel, makettkészítéssel és KRESZ-pályával várják, valamint lehet hógéppel is utazni, délután pedig az úgynevezett hegyipályás kocsik közül a TW6000-es és a KCSV7-es villamosok tesznek egy kört a Szépilona kocsiszín és a Márton Áron tér között.

Délután a 4-es villamos vonalán indul a dallamos villamos, az első Újbuda központtól 15 óra 25 perckor. A nyílt nap vezetett túrái regisztrációhoz kötöttek, jelentkezni a helyszínen és a BKV honlapján is lehet.