Te + Én

Számít a kor? A szerelemben biztosan nem...

A filmvásznon hálás témának tűnik összeboronálni egy idősebb nőt egy nála jóval fiatalabb férfival, és lássuk be, olykor a való életben is előfordul ilyen nagy korkülönbség. De mit számít, ha valódi érzelmek dúlnak a szívekben?

Hollywood sosem kímélte a az idősebb generációt képviselő hölgyeket, aki nem őstehetség (vagy nem tudja magát ötvenen felül is harmincnak eladni), azt idő előtt kegyetlenül elfelejtik. Néhány szerencsésnek azonban sikerül a lehetetlen. Összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyeket feltétlenül látnunk kell egyszer, fiatalabb szerető ide, korkülönbség oda.

Diploma előtt (1967)

A film női főszereplője, Anne Bancroft még csak 36 éves 1967-ben, igazán csinos és vonzó nő, és mindent megtesz azért, hogy rá irányuljon a figyelem, de azért ne felejtsük el, hogy ennek a filmnek köszönhetjük Dustin Hoffmant, aki ekkor még csak egy ismeretlen, kölyökképű tacskó, no és Simon And Garfunkel Mrs. Robinson című számát is ebből a filmből ismerhettük meg. S habár szerepük szerint legalább 15–20 évnyi korkülönbség van köztük, a való életben csupán öt! A világ azért mégiscsak igazságtalan, nem igaz?

A hűtlen (2002)

Richard Gere és Diane Lane által megformált Connie és Edward egy tipikus amerikai középosztálybeli házaspár életét éli, mely már nem tartogat sem szenvedélyt, sem izgalmat, sem pedig valódi kihívást. Egy napon egy harmadik személy lép a képbe, a titokzatos fiú, aki mindent megad a kissé már fásult, és talán unatkozó feleségnek, amire a házassága már nem képes. Érdekessége, hogy Diane Lane mindössze egy évvel idősebb filmbeli partnerénél, Olivier Martineznél, szerepük szerint azonban jó tíz év is van köztük. A titok aztán kiderül, és a romantikus film hirtelen thrillerbe fordul.

 

A felolvasó (2008)

A film, mely egy kamasz és egy kétszer annyi idős érett nő szerelmi kapcsolatáról szól, négy Oscar-díj jelölést is begyűjtött, és Kate Winslet meg is nyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. A fiatal Michaelt alakító színész a forgatás alatt tényleg mindössze 18 éves volt, Kate pedig 33, azért az még nem kétszer annyi…

 

Chéri – Egy kurtizán szerelme (2009)

Valahogy Michelle Pfeifferen nem fog az idő, fogalmunk sincs, hogy csinálja. Mivel gyönyörű nő, aki feltűnően jól tartja magát, a rendezők gyakran adnak neki olyan szerepeket, melyben egy fiatalabb férfit kell elcsábítania, vagy éppenséggel engedni a csábításnak. Így történt ez a Chéri című filmben is, ahol Rupert Friend volt a szerencsés kiválasztott, aki akkor mindössze 29 éves volt, Michelle pedig 51. A film pedig egy századeleji kurtizán és egy elkényeztetett aranyifjú viszonyát meséli el, ami egy ponton túl már veszélyessé válik…

 

Újra otthon (2017) 

S természetesen nem maradhat ki ebből a felsorolásból Reese Witherspoon legújabb filmje sem, mely éppen most megy a mozikban. A még mindig kislányos hollywoodi szőkeség bármilyen hihetetlen is, de már 41 éves, pont mint az általa alakított karakter, az éppen elvált, s szülővárosába visszaköltöző Alice. Az ifjú csábítót, Harryt pedig az 1991-es születésű, pofátlanul jóképű kisfiú, Pico Alexander játssza. Igazi könnyed családi kalamajka, semmi lélekfacsaró drámára ne számítsunk, de hideg októberi estékre tökéletes választás.