Siker

5 trükk testbeszédünk fejlesztésére

Testbeszédünkkel tesszük az első benyomást másokra – mozdulataink, gesztusaink már akkor is árulkodnak rólunk, ha még egyetlen szót sem szóltunk. Éppen ezért érdemes tudatosan használni őket, hiszen ezzel életünk számos területén megkönnyíthetjük a dolgunkat.

Mosoly

A „nyugalmi” arckifejezése általában mindenkinek inkább unott, közömbös, mintsem vidám – éppen ezért, ha emberekkel találkozunk, húzzuk mosolyra ajkainkat, hiszen az a másikban is pozitív benyomásokat kelt.

Szemkontaktus

Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a szemkontaktus tartásában, azaz ne próbáljunk a másik lelkébe látni azzal, hogy le sem vesszük róla a szemünket, másik oldalról viszont ne nézzünk mindig máshova, miközben beszélünk hozzá. Találjuk meg az arany középutat.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Egyenes testtartás

A görnyedés azt sugallja a másiknak, hogy védelmezzük magunkat, és nincs önbizalmunk. Még ha kényelmetlen is valami miatt a szituáció, mindig emeljük ki mellkasunkat és húzzuk ki hátunkat, akár ülünk, akár állunk.

A másik fél viselkedésének tükrözése

Ha tükrözzük a másik mozdulatait, gesztusait, azzal azt az érzetet keltjük benne, hogy egyrészt figyelünk rá, másrészt hasonló beállítottságú személyek vagyunk, mint ő – ennek köszönhetően pedig szimpatikussá válunk a szemében.

A kézmozdulatok kontrollálása

Beszélgetés közben ne birizgáljuk a nyakunkat vagy az arcunkat, mert az azt jelzi, hogy idegesek vagyunk, izgulunk. És sose keresztezzük a karjainkat magunk előtt, mert azzal pedig azt sugalljuk a másiknak, hogy nem vagyunk nyitottak a mondandójára, vagy védeni akarjuk magunkat.