Egészség

A májbetegségek 6 jele

A bőrünk után a májunk a második legnagyobb szervünk, de nem csak a nagysága miatt fontos. A májunk kiszűri a káros anyagokat a vérből, ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk erre a nagy jelentőséggel rendelkező szervünkre.

Sokféle májbetegség létezik: zsírmáj, hepatitisz A, B, C, ciszták, rák és az alkohollal kapcsolatos betegségek. Természetesen ez is csak néhány kiragadott példa a lehetséges májproblémák közül – írja a Power Of Positivity. Nézzük, mi is az a 6 jel, amire mindenképpen oda kell figyelnünk!

Sárgaság

Ha a bőrünk, körmünk, illetve a szem fehérjéje besárgul, akkor az aggodalomra ad okot. Mérgező betegségre utal, ezért minél gyorsabban forduljunk orvoshoz!

Energiahiány, zavartság

Fáradtság, gyengeség és energiahiány jellemző ránk? Ez mind-mind figyelmeztető jel lehet. Ha emellett émelygés, hasmenés és étvágytalanság is fennáll, akkor szintén mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Fotó: Unsplash/ Julia Komarova

Étvágytalanság

A hányinger, hányás és étvágytalanság szintén kapcsolatba hozható a mérgező májbetegséggel. Az émelygés következtében a betegek könnyen súlyt veszíthetnek, ezáltal még inkább legyengülnek.

Magas koleszterinszint és véralvadás

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint egyrészt az elhízás egyik következménye, azonban a májbetegség tünetei is. Érdemes rendszeresen ellenőriztetni a koleszterinszintünket, mert így sokkal hamarabb látjuk, ha segítségre van szükségünk. Ha a véralvadás gyorsabb, mint a normális, az szintén valamilyen májbetegséggel függhet össze.

Bőrérzékenység és bőrproblémák

Viszkető bőr, ödémák és duzzanatok, ezek a tünetek is jelezhetnek májbetegséget.

Duzzanat a lábakon és a hasban

Nagyon komolyan kell venni ezeket a tüneteket és az elhízott embereknél kifejezetten oda kell figyelni, mivel náluk sokkal nehezebben lehet kideríteni, hogy éppen azért duzzadt-e a lábuk, mert megterhelték vagy éppen azért, mert egy komoly betegség áll a háttérben.

Ha észrevesszük a tüneteket, akkor mindenképpen jobb, ha orvoshoz fordulunk, hiszen korai stádiumban mindig könnyebb segíteni, mint akkor, amikor már nagy a baj.