Egészség

„Tiszta alvás” – az új wellnesstrend, ami pihentető álmot ígér

Nem arról van szó, hogy minden este tiszta, friss ágyneműben hajtsuk álomra a fejünket – a tiszta alvás trendje a szokásainkban történő változtatásokat jelent, melyekkel sokkal minőségibb pihenést érhetünk el.

A minőségi alvásnak pedig rengeteg pozitív hatása van: kevésbé leszünk fogékonyak a betegségekre, több energiánk lesz, szellemi frissességünk is javul, általánosságban jobb lesz a hangulatunk, és a súlyingadozás is csökken. A „tiszta alvás” 7–8 óra zavartalan alvást jelent, melyet az alábbi módon érhetünk el.

Fotó: Unsplash/María Victoria Heredia Reyes

Fotó: Unsplash/María Victoria Heredia Reyes

Életmódbeli változtatások

A „tiszta alvás” alapja, hogy minden reggel, legkésőbb ébredés után fél órával reggelizzünk, csökkentsük a napi koffeinbevitelt (lehetőleg 1 csésze kávéra, amit délelőtt iszunk meg), és igyunk sok lúgos vagy citromos vizet.

Emlékeztető, hogy ideje aludni

Lefekvéskor nagyon könnyű belefeledkezni a telefonunkba vagy épp egy tv-műsorba, ilyenkor pedig nagyon jól jön egy kedves kis emlékeztető, hogy ideje mindent kikapcsolnunk, ha teljesíteni szeretnénk a 7–8 óra alvást. Állítsunk be a telefonunkon egy ilyen jelzést, és ne szundizzuk le!

Lefekvési rituálé

Olykor nehéz kikapcsolnunk és megfeledkeznünk a munkáról, a rengeteg teendőnkről, és agyunk még este is ezerrel pörög a dolgokon. Éppen ezért érdemes felállítanunk egy olyan rituálét, ami motivál minket az alvásra. Ezek lehetnek egészen apró fogadalmak is, például hogy egy órával lefekvés előtt már nem nézzük a telefonunkat, vagy hogy minden este elolvasunk néhány oldalt egy regényből.