Egészség

Az emberek kilencven százaléka nem iszik elegendő folyadékot

Testsúlytól, aktivitástól, sófogyasztástól, betegségektől és kortól is függhet, mennyi folyadékot kell fogyasztanunk mindennap. Na de miből tevődik össze az a napi 2-3 liternyi mennyiség, és milyen tünetei vannak a folyadékhiánynak?

Ha egészségesen szeretnénk élni, akkor nem elég csupán a táplálkozásunkra odafigyelni: a folyadékfogyasztás legalább ennyire fontos. Ha nem iszunk eleget, akkor a vérkeringésünk, vérnyomásunk, ízületeink működése, emésztésünk, de fogyókúránk is kevésbé eredményes, bőrünk állapotáról nem is beszélve. Elég csak kétszázalékos folyadékvesztés ahhoz, hogy nehezebben koncentráljunk, mozogjunk, hogy fájjon a fejünk, fáradtak legyünk. Sajnos mire a szomjúság jelentkezik, és mire figyelembe is vesszük, addigra már eljuthatunk az első tünetekig.

Fotó: iStock.com/naumoid

Fotó: iStock.com/naumoid

Az idősek isznak a legkevesebbet

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a SE Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke és az Európai Hidratációs Intézet közös felméréséből kiderül, hogy az idősotthonokban lakó emberek jóval kevesebbet isznak a kelleténél – 60 év felett a nők átlagosan 3 dl-rel, a férfiak 7 dl-rel fogyasztanak kevesebbet a szükségesnél, nyolcvanéves kor felett pedig a napi két, két és fél liter helyett már csak 1,6 liternyi folyadék jut a szervezetbe. A korral csökken a szomjúságérzet, nem mozgunk olyan intenzíven, ezért okozhat nehézséget a folyadék-utánpótlás még akkor is, ha nem egyedül élünk. Ám a vese, az emésztés és a keringés megfelelő működéséhez is alapvető fontosságú lenne, hogy eleget igyunk.

Egyensúlyban

A folyadékfogyasztásunk az egész testünk, azaz egy rendszer egyik fő elemét képezi. Nem elég csupán azt megállapítani, hogy testsúlykilogrammonként mennyi folyadékra van szükségünk, hiszen a vízbevitel igénye függ annak leadásától is. Ha sokat szaunázunk, izzadunk, sportolunk, vagy éppen lázasak vagyunk, azaz az átlagosnál több folyadékot veszítünk, akkor többre is lehet szükség az egyensúlyi állapot fenntartásához.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Hol fér el bennünk ennyi víz?

A napi két, két és fél liternyi folyadék soknak tűnhet, de nem az. Ennek majdnem egyharmadát az ételekkel vesszük magunkhoz, és csak a többit pótoljuk a vízivással. Az emberi testnek ráadásul több mint fele vízből áll, a sejtek, a vérplazma, a vizelet, a nyál, a könny, a nyirok, az izzadság részét képezi. Mindezeken túl olyan meglepő helyeken is vízre bukkanhatunk, mint a csontok, a fogak, a zsírszövet, az agyvelő, az izmok, a belső szervek, és a szem üvegteste.

Így szokjunk rá a megfelelő folyadékpótlásra

Ahogy az egészséges táplálkozásra is át kell állnia a szervezetünknek és egész szokásrendszerünknek, úgy a vízivást is be kell építenünk a napirendünkbe. Segít, ha két minimum egyliteres ásványvizes flakont tartunk magunk mellett, és törekszünk rá, hogy ki is ürüljenek a nap végére. Ha vízből nem tudunk ennyit meginni, akkor váltsunk gyümölcslére, teára, tejre, együnk több levest, lédús gyümölcsöt. A cukros, szénsavas üdítőitalokat inkább kerüljük, ahogy a dehidratáló hatású alkoholt is.