Te + Én

A megbocsátás 5 szabálya

Igazán makacs, ragaszkodó dolog a harag és a sértettség. Nehéz megszabadulni tőle, újra és újra felüti a fejét, visszakúszik két ember közé. Csak egy dolog segíthet: a teljes és feltétel nélküli megbocsátás.

Az a fajta megbocsátás, ami nem büfögi vissza újra és újra a korábbi sérelmet, hanem valóban elengedi, igazán nehéz műfaj. Szinte lehetetlen, sok munka van benne, de megéri. És hogy miért éri meg? Magunk miatt, amiatt, hogy túl tudjunk lépni rajta, hogy ne hurcoljuk magunkban tovább.

Nem számít, hogy milyen kapcsolatot mérgez meg valamilyen sérelem, hiszen egy családi, egy szerelmi vagy baráti kapcsolatban is előfordulhatnak ilyen dolgok. Emberek vagyunk, megbántjuk egymást, és mi is könnyen megbántódunk. A saját érdekünkben két dolgot sajátítsunk el minél hamarabb: a bocsánatkérés és a megbocsátás képességét.

Ha olyan ember bánt meg minket, aki nem áll hozzánk közel, nem kell azon törnünk a fejünket, hogyan fogunk tudni ugyanúgy viselkedni vele a mindennapokban. Csak bocsássunk meg, engedjük el, és ne foglalkozzunk vele tovább. Hiszen sokkal könnyebb megbocsátanunk olyasvalakinek, aki nem játszik nagy szerepet az életünkben, mint valakinek, aki fontos nekünk. Tőle kevésbé vártuk volna a bántást, épp ezért sokkal mélyebben is érint minket. Annak igazán nehéz megbocsátani, aki része a mindennapjainknak, akinek adunk a szavára, akinek a véleménye fontos számunkra, akit szeretünk.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

 

Íme 5 szabály, amit tudatosítsunk magunkban, és amelyek segíthetnek, hogy megtanuljunk megbocsátani:

1. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy elfelejtjük a sérelmet

Csupán azt jelenti, hogy képesek vagyunk felülemelkedni rajta és továbblépni. Azt jelenti, hogy el tudjuk engedni annyira, hogy egy későbbi vita során ne hozzuk fel újra és újra. Ha mégis újra ennél az esetnél kötünk ki, akkor tudhatjuk, hogy nem bocsátottunk meg igazán.

2. A megbocsátás nem automatikus, ha valaki bocsánatot kér, még nem feltétlenül tudjuk azonnal elfogadni

Ne várjuk magunktól rögtön azt, hogy azonnal túl leszünk rajta. Lehet, hogy jólesik, sőt el is várjuk a bocsánatkérést, de az nem jelenti azt, hogy az érzéseink is egy csapásra megváltoznak majd.

3. A megbocsátás egy folyamat

Adjunk időt magunknak, hiszen a teljes megbocsátás időbe telik. Az is lehet, hogy soha nem leszünk rá teljesen képesek, de minden nappal egyre közelebb kerülhetünk hozzá, ha dolgozunk rajta. A lelkünk megsérült, és nem lehet egy ragtapasszal gyógyítani.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

4. A megbocsátás a mi jóllétünk és egészségünk érdekében fontos

Ne azért bocsássunk meg, mert megsajnáljuk a másikat, hanem azért, hogy nekünk jobb legyen. Magunkra koncentráljunk, hiszen már kutatók is megállapították, hogy a harag mérgezi a testünket és a lelkünket.

5. A megbocsátás nem gyengeség

Sőt inkább hatalmas erő, kitartó munka eredménye. Sose szégyelljük, hogy képesek vagyunk megbocsátani valakinek, legyünk rá büszkék, hogy felül tudunk emelkedni valamin, amiről azt hittük, hogy sosem leszünk rá képesek.

Segíthet az empátia

Mi is emberek vagyunk, mi is megbántottunk már másokat, valószínűleg mélyen, igazán fájón is. Képzeljük el, hogy éreztük magunkat akkor, mennyire vissza akartuk forgatni az idő kerekét, hogy újra meglegyen közöttünk a bizalom és az egyensúly. Valószínűleg a másik félnek is legalább ilyen fontos a mi megbocsátásunk, a kezünkben van a lehetőség, hogy megadjuk neki a második esélyt.

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő Miért jó megbocsátani? című adása. A stúdióban beszélget Péter Szabó Szilvia, Prof. dr. Bagdy Emőke, Závodszky Noémi, valamint meglepetés-férfivendégünk.

A pénteki adást ezen a linken nézhetjük meg.