Konyha

Félórás ínycsiklandó fogások önmagunknak

Lehet az életünknek olyan szakasza, amikor éppen egyedül élünk, ilyenkor sokkal nehezebb rávenni magunkat, hogy főzzünk valamit – egy személyre kicsit nehezebb is a főzés, de inkább az érzelmi motiváció hiányzik.... A KINEK főzzek? lemondással teli érzése. Pedig ha megbékéltünk önmagunkkal és a helyzettel is, könnyű belátni, hogy a finom és egészséges házikoszt jár nekünk is. Sőt! Önmagunk megbecsülésének egyik eszköze lehet a főzés. Most mutatunk néhány olyan receptet, amit könnyen, gyorsan és egyszerűen el tudunk saját magunknak készíteni, és egyik sem vesz el tőlünk fél óránál többet. Ha zenét hallgatunk közben, akkor a főzés unalmasabb részei is könnyedebbé válnak.

Salátaágyon tálalt fűszeres-ropogós csirkeszárny

Hihetetlenül ínycsiklandó étel, amit feltétlenül frissen elkészítve érdemes fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 4 db csirkeszárny
  • 3 szál kakukkfű
  • 3 szál petrezselyem
  • friss csilipaprika vagy fűszerpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db lime
  • kefir
  • 1 késhegynyi Cayenne-bors
  • só, bors ízlés szerint
  • kukoricaliszt
  • corn flakes

Saláta:

Vagy vásároljunk egy, a közértben már előre elkészített salátakeveréket vagy egyszerűen mi magunk készítsük el. Legyen benne jégsaláta, koktélparadicsom, egy fej lilahagyma, 2 evőkanál majonéz és mustár.

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat az ízületek mentén daraboljuk fel és máris fűszerezhetjük. Só, bors, Cayenne-bors, egy darab lime-nak a leve, egy icipici friss csilipaprika, kefir és végül, de nem utolsósorban jöhet a reszelt fokhagyma. Gyakorlatilag a kefir fogja helyettesíteni a tojást. A csirkeszárnyakat pár perc erejéig ebben a pácban hagyjuk, addig összekeverjük a kukoricapelyhet a kukoricaliszttel. Ha ezzel megvagyunk, akkor a szárnyakat megforgatjuk benne és egy forró sütőben már süthetjük is. A salátához a hozzávalókat megmossuk, összevágjuk és megkeverjük a mustárral, majonézzel, majd hozzáadjuk az olívaolajat. Ha kész salátát vettünk, akkor csak az öntetet készítjük el. Készen is vagyunk. Végül apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel ízlés szerint díszítjük.

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

Vöröslencsefőzelék roston sült pulykamellszeletekkel

Nincs egyszerűbb, gyorsabb és finomabb a vöröslencsefőzeléknél, ehhez ha két szelet pulykamellet még lesütünk, máris isteni ebédünk lesz. A vöröslencse nagy mennyiségű szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, ezért a vegetáriánus konyha egyik alapvető élelmiszere. Indiában, de már itthon is közkedvelt étel. Megvehetjük a piacon kimérve vagy egy közértben kis zacskóban.

Hozzávalók:

  • 300 g vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és apró darabokra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát is, de csak annyi ideig pirítjuk, amíg felcsap az illata, ezután máris hozzátesszük a vöröslencsét, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, beleteszünk 1-2 babérlevelet és körülbelül 15 perc múlva már készen is vagyunk. A főzelék így is rendkívül finom, de ha szeretnénk, akkor tehetünk hozzá néhány indiai fűszert (curry, kurkuma, gyömbérpor, kömény). Ezután odatesszük a serpenyőnket és pici olajon megsütjük a pulykamellet. Tálalhatunk is.

Pestós tészta parmezánsajttal meghintve

Nincs a világon ennél egyszerűbb étel. Most tekintsünk el attól, hogy saját magunk készítsük el a pestót (bár ha van kedvünk, miért ne). Egy nagyobb élelmiszerboltban vásároljunk magunknak egy pestót: ez lehet zöld, sárga vagy piros. Mindegyik nagyon finom, de nekem személy szerint a piros a kedvencem. A tésztát megfőzzük, összekeverjük a pestóval, a tetejét megszórjuk parmezánnal vagy valamilyen más kemény sajttal, félbevágott koktélparadicsommal és friss petrezselyemmel tálaljuk.

Hozzávalók:

  • pesto
  • penne, de bármilyen más tészta is tökéletes
  • petrezselyem
  • koktélparadicsom
  • parmezán vagy más kemény sajt
Fotó: iStock.com/NoirChocolate

Fotó: iStock.com/NoirChocolate

Gourmet: lazacsteak párolt zöldségekkel

A lazac messze nem tartozik a legolcsóbb ételek közé, jelenleg körülbelül 5000 Ft/kiló áron mozog, de nincs is rá szükség 15–20 dkg-nál többre. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlenül ízletes, szinte lehetetlen elrontani és rendkívül gyorsan készen van.

Hozzávalók:

  • 15–20 dkg lazacfilé
  • vaj
  • citrom
  • zöldbab
  • borsó
  • répa

Elkészítés:

A lazacot leöblítjük, sózzuk és citromlével meglocsoljuk. 3-4 citromkarikát is szeletelünk mellé, amit a közepes lángon levő serpenyőbe teszünk. A vajon 3-4 perc alatt megpirul a hal egyik oldala, majd jöhet a másik is. Közben vagy már előtte elkészítjük a párolt zöldségeket és frissen fogyasztjuk. Ehhez az ételhez kihagyhatatlan, hogy ne igyunk egy finom pohár bort. Alapelv, hogy a halételekhez a fehérborok illenek, ezért választhatunk egy balatoni olaszrizlinget, egy tokaji furmintot, hárslevelűt, chardonnay-t vagy éppenséggel egy jóféle sauvignon blanc-t. Ha szeretnénk eltérni a fehérboroktól, akkor már csak a hal színe miatt is választhatunk egy rozét vagy a vörösborok közül kékfrankost (Szekszárd előnyben), pinot noir-t vagy egy portugieser-t.

Rendelhetnénk is persze, de akkor a főzés öröme odavész, plusz a saját fogásoknál pontosan tudjuk, hogy mi került a tányérunkra és az otthon ízei mindig finomabbak, mint egy valaki más által készített étel, hacsak az a valaki az édesanyánk vagy a végül az életünkben egészen biztosan megjelenő új szerelem.