Egészség

A mérgezett vese 5 jele

Az Amerikai Egyesült Államokban a vesebetegségek a 9-ik vezető halálok. A becslések szerint 31 millió ember küzd krónikus vesebetegséggel. Vesénk, csakúgy, mint a szívünk éjjel-nappal dolgozik és segít eltávolítani a szervezetünkben felgyülemlett méreganyagokat.

A vesénk állapota hatással van más szerveink állapotára, ezért fontos, hogy odafigyeljünk erre a szervünkre is. Nézzük, melyek azok a tünetek, amelyekre figyelnünk kell!

Rendellenes vizeletszag

A vizelet szaga személyenként változhat. Függ a táplálkozástól, a hidratáltságtól és a fizikai aktivitásunktól is. A legtöbb embernek van egyfajta jellegzetes ammóniaszaga, azonban ha édes illatot vagy halszagot tapasztalunk, akkor valami rendellenesség állhat a háttérben, ezért mielőbb forduljunk orvoshoz. A vizelet szagának megváltozása emellett jelezhet cukor- és májbetegséget is.

Fotó: iStock.com/ SIphotography

Fotó: iStock.com/ SIphotography

Megváltozik a vizelet színe

Egészséges embereknél a vizelet halványsárga árnyalatú. Azoknak, akik sok vizet isznak, világosabb a vizeletük, de ez teljesen normális. A kiszáradás sötétsárga színt eredményez, ami önmagában még nem feltétlenül veszélyes, de a barna, fekete, narancssárga, rózsaszín vagy vörös vizelet teljesen abnormális és valamilyen betegséget jelez. Ebben az esetben feltétlenül látogassunk el a háziorvosunkhoz.

Megváltozik az állaga

A vizelet körülbelül 95 százalékban vizet tartalmaz. A másik 5 százalék ásványi anyagoknak, gyógyszereknek és egyéb anyagoknak a keveréke. Ha látható változásokat látunk, például a vizeletben üreg vagy hab jelenik meg, akkor szintén érdemes ellenőriztetni, hogy kizárjuk a komolyabb problémákat.

Hasi területen jelentkező fájdalom

Mivel a vesék a hasüregben helyezkednek el, ahol sok más szerv is van, ezért orvos nélkül nem könnyű beazonosítani a fájdalom forrását. Azonban a vesebetegségek hajlamosak arra, hogy hasi, netán háti fájdalmat okozzanak.

Duzzanat, hányinger és légszomj

A lábduzzanat szintén fontos jel, ami azt jelenti, hogy a vesék nem képesek kiüríteni a normális vizeletet. De előfordulhat hányinger és légszomj is.

Így óvjuk a vesénket

A vesebetegség két leggyakoribb oka a cukorbetegség (kb. 44%) és a magas vérnyomás (28%), ezért

  • étrendünk legyen kiegyensúlyozott és fogyasszunk egészséges ételeket,
  • csökkentsük a só és kávé bevitelét,
  • pihenjünk,
  • mozogjunk rendszeresen,
  • amennyire lehetséges csökkentsük a minket érő stresszhatásokat.

Mivel a krónikus vesebetegségek általában dialízist vagy veseátültetést igényelnek, ezért a megelőzés és a betegség időben való felismerése rendkívül fontos.