Siker

Ötletek, melyek könnyebbé tehetik az életet még ősszel is

Itt az ősz, búcsút mondhatunk a hosszú, meleg nyári estéknek, esik az eső, a hideg elől bezárkózunk, nehezebben megy a munka, a sport, az elalvás, még a vásárlás is. Ezek a tippek segíthetnek egy kicsit könnyebben venni az őszi-téli átállást.

Vásároljunk okosan

Ha a legolcsóbb terméket keressük az áruházban, akkor a polcok legtetején keresgéljünk, esetleg a legalján, ahová már kényelmetlen benézni is. A lényeg, hogy a boltok azt teszik pont szemmagasságba, amit meg szeretnének vetetni velünk, és nem feltétlenül azt, ami olcsó.

Gyújtsunk gyertyát, s gyönyörködjünk benne minél tovább

A gyertya lángja tovább ég, ha néhány órára betesszük a gyertyát a fagyasztóba, és csak onnan kivéve gyújtjuk meg. Jól jöhet egy esti kádas, zenehallgatós, habfürdős lazuláshoz. Ha még tovább fokoznánk a jó hangulatot, vegyünk banánt, hiszen nem véletlenül nevezik a boldogság gyümölcsének. Egy banán reggelire – vagy bármikor –, és a hangulatunk sokat javul, sőt, könnyebben megküzdünk a negatív érzelmekkel is. Ha mégis idegesek vagyunk, együnk alacsony zsírtartalmú joghurtot vagy két nagy kanálnyi mogyorót. Az ezekben található aminosavak segítenek megnyugodni.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Lassan egyél, tovább érsz!

Minél gyorsabban eszünk, annál gyorsabban hízunk meg. A tudósok is bebizonyították, hogy akik hamar befalják az ételüket, egy hónapban akár 1,8 kilót is hízhatnak, míg akik lassan falatoznak, csak 0,6 kilogrammot.

A téli tea színe zöld

Egy csésze zöld tea segítségével elalvás előtt és akár alvás közben is égethetjük a kalóriákat és fokozhatjuk az anyagcserénket. Edzés előtt egy csésze szintén felpörgeti a metabolizmust és a zsírégetést. A túl sok koffein fogyasztásával viszont vigyázzunk, mert szívünknek akár árthat is. A zene viszont nem: ha inspiráló muzsikát hallgatunk, tizenöt százalékkal nehezebb súlyokat vagyunk képesek megmozgatni edzés közben, mint zene nélkül. A rendszeres zenehallgatás eleve nyugodtabbá, boldogabbá tesz, és könnyebben tudunk ellazulni is.

Aludjunk vagy ne?

Ha napközben tartunk egy pihenőt, vagy akár alszunk is egy rövidet, az sokkal hatékonyabbá tesz minket. Javul a memóriánk, és csökken a kardiovaszkuláris betegségek esélye. Ám ha túlzásba visszük, és napi 9-10 óránál többet alszunk, az már rossz hatással lehet immunrendszerünk működésére. No de kinek van erre ideje? Sokan éppen az álmatlansággal küzdenek. Ha nem tudunk elaludni, használjuk a 4-7-8 légzési technikát! Lélegezzünk be az orrunkon keresztül, miközben elszámolunk négyig, tartsuk bent a levegőt, amíg elszámolunk hétig, majd lassan fújjuk ki a szánkon át, miközben nyolcig számolunk ugyanabban a tempóban. Négyszer ismételjük ezt meg, és máris könnyebben jön az álom.

Emlékszem!

Ha megpróbálnánk emlékezni valamire, de nehezen megy, akkor szorítsuk össze az öklünket. Kicsit felpörgeti az agyi aktivitásunkat, és segítheti az emlék visszaidézését. Ha tovább edzenénk az agyunkat, használjuk a nem domináns kezünket olyan mindennapos tevékenységek elvégzése közben, mint a fogmosás vagy a takarítás! Így agyunk kénytelen picit másképp működni, amitől könnyebben foglalkozunk majd egyszerre több különböző dologgal.

Fotó: iStock.com/_chupacabra_

Fotó: iStock.com/_chupacabra_

Állatkerti séta

Ha állatkertbe látogatunk, vegyünk fel hasonló öltözéket, mint az állatgondozók, mert így az állatok nem fognak annyira félni tőlünk, és nem bújnak olyan gyorsan el. Persze ez nem igaz a szúnyogokra, akik épp ránk vadásznak. Ha megcsípett egy, szorítsunk egy forró kanalat a csípésre. Megakadályozza az állat nyálára adott bőrreakciót, és a fájdalmat is. Ha a meleg nem jön be, próbálkozzunk a száraz jegeléssel!