Egészség

A nők egyik rémálma: hajhullás változókorban

Gyulladások, betegségek, fogyókúra, lelki bajok – sok minden állhat a nők hajhullásának hátterében. És ebbe a sorba tartozik a változókor is. Már elképzelni is rémisztő, igazi rémálom lehet sokak számára a kopaszodás gondolata. Mi állhat a hátterében, és vajon tehetünk-e ellene?

Sok nőnek okoz rémálmot, amikor szinte egyik napról a másikra azt veszi észre, hogy egyre ritkább, egyre kevesebb a haja. A kopaszodás hátterében több minden állhat, mint például különböző betegségek, gyulladások, de egy szigorúbb étrendváltás, fogyókúra mellékhatásaként is jelentkezhet. Nem beszélve a változókori hajhullásról, ami nagyrészt a hormonháztartás megváltozása miatt következik be.

Fotó: iStock.com/Kwangmoozaa

Fotó: iStock.com/Kwangmoozaa

„Rendszeresen járok fodrászhoz, évek óta ugyanolyan a frizurám. Így nem volt nehéz felfedeznem, hogy ritkul a hajam. Azonnal tudtam, hogy mi okozhatja, hiszen már pár évvel túl voltam az ötvenen, egyértelmű volt a számomra, hogy a hormonok, a változókor áll a hátterében. Szerencsére nem történt olyan látványos változás, mint egyes ismerőseim esetében, akik sokkal jobban kezdtek kopaszodni a klimax miatt, mint én” – magyarázta Katalin. A 62 éves pedagógus hozzátette, hogy egy idő után megállt a hajhullása, szerinte mára be is fejeződött. Elárulta, hogy van olyan barátnője, aki nála sokkal látványosabban kopaszodott a változókorban, komolyan elgondolkozott a parókán. Végül rábeszélték, hogy inkább változtasson a frizuráján, és viselje büszkén a korát.

Megelőzhető-e a kopaszodás?

Mint minden tünet esetében, itt is felmerülhet a kérdés, hogy ha idejében észbe kapunk, vajon megelőzhetjük-e a kellemetlen kopaszodást. A szakemberek szerint mérsékelhető, bár ha valaki hajlamos rá, teljesen sajnos nem kerülhető el a változókori hajhullás. Az ösztrogénszint csökkenésével a hajszálak erőssége, strapabírása is csökken, és ez az, ami sokunknál a hirtelen, sokszor drasztikus hajhulláshoz vezethet. A legtöbben nem is gondolnánk, hogy az elkerülhetetlennek tűnő kopaszodás késleltethető, illetve mérsékelhető.

Fotó: iStock.com/waewkid

Fotó: iStock.com/waewkid

Életmódváltás, új étrend és speciális ápolás

Az egyik legkézenfekvőbb, amit tehetünk, az az életmódunk megváltoztatása. Többek között ugyanis a stressz, illetve a nem megfelelő étrend nagyban hozzájárulhat a hajhulláshoz – még a változókor előtt is. Ha azonban csökkentjük az életünkben a stresszt, tudatosabban, egészségesebben étkezünk, és megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokat és ásványi anyagokat viszünk a szervezetünkbe, jó eséllyel megelőzhetjük, illetve késleltethetjük, mérsékelhetjük a sokaknál a változókorral együtt járó kopaszodást.

A fejbőrünk vérkeringésének serkentésével is tehetünk a nem kívánt hajhullás ellen – ehhez pedig kiváló módszernek tűnik például a rendszeres masszázs. Ugyanakkor különböző terápiákat is alkalmazhatunk, például speciális ápolókat (samponokat és balzsamokat). Érdemes lehet akár szakemberhez is fordulni a problémával, aki különféle külső beavatkozások (például fényterápia) révén segít megelőzni a hajhullást.