Otthon

Mesés úti célok: a világ legkisebb országai

Miközben hivatalosan Vatikán, Monaco és San Marino a világ három legkisebb állama, számos apró sziget létezik, amelyik félig-meddig önállóságot élvez. Elképesztő, milyen kevés elég egy állam vagy ország félhivatalos létrehozásához: néhány talpalatnyi föld, sziget, erős vezetés és akarat, és máris kész a miniország.

Palaui Köztársaság

241 vulkanikus eredetű szigetből álló államról van szó  a Karolina-szigetek legnyugatibb részén. Meglehetősen régen lakott, az őslakosok pedig matriarchális társadalomban éltek. A spanyol hódítók az 1500-as években fedezték csak fel a szigetcsoportot. Az első világháború után Palau Japán kezére került, ami nem tett jót az ősi kultúrának. Sok évnyi függetlenségi harc után Palau 1981-ben az USA autonóm köztársaságává vált, függetlenségét 1994-ben kiáltották ki. Trópusi éghajlata elsősorban turistákat vonz, ám pont ez az, ami le is rombolhatja a korallszigeteket és az élővilágot. A robbantásos halászat és a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés nagyon is valós veszélyt jelent Palaura.

https://www.instagram.com/p/BY5nAWGnnC2/?taken-at=657411547702327

Niue

Niue szintén egy apró, Csepel-szigetnyi méretű szigetállam a Csendes-óceán déli részén. Palauval ellentétben csak részben független, Új-Zéland társult államaként államfője II. Erzsébet brit királynő. Földrajza egyedülálló, mert csupán korall alkotja, ezért Niue tulajdonképpen a a világ egyik legnagyobb korallszigetének számít, amit nem más, mint James Cook fedezett fel 1774-ben. Főleg őslakos polinéz emberek lakják – nagyjából 1600-an –, mert talaja radioaktív, és a ciklonok folyamatosan nagy károkat okoznak.

https://www.instagram.com/p/BY2GITsFXAF/?taken-at=374299820

Saint Kitts és Nevis

Másik nevén Saint Christopher és Nevis Államszövetség, amely a Karib-tengeren helyezkedik el. Tulajdonképpen két hegyes, vulkanikus eredetű szigetből áll, amit korábban indiánok laktak. Kolumbusz fedezte fel 1493-ban, és ahogy az lenni szokott, a szigeteket megszállták az európaiak, kiirtva az őslakos népességet. Meglehetősen sok állam veszekedett rajta, míg 1983-ban függetlenné vált. Ma nagyjából ötvenezren laknak a két szigeten, cukorexportból és turizmusból élnek.

https://www.instagram.com/p/BY3e1mBn3Km/?taken-at=375126651

Hutt River Fejedelemség

Az 1925-ben született ausztrál Leonard George Casley fogta magát, és 1970-ben kikiáltotta a fejedelemséget Nyugat-Ausztráliában. A területe csupán 75 négyzetkilométer, és hivatalosan az ausztrálok nem ismerik el, ám lépéseket sem tesznek a vezetés ellen. Casley ezért nyugodtan hívattathatja magát I. Leonard hercegnek mind a húsz állandó lakossal. Persze a szigetecskére özönlenek a turisták, akikre a terület saját minikatonasága vigyáz.

https://www.instagram.com/p/BWwxRwXnmSz/?taken-at=1017696755

Sealandi Hercegség

Az Északi-tengeren találjuk meg az ötszáz négyzetméternyi területet, aminek  saját pénze, bélyege, lobogója, útlevele van. A tengerből kiemelkedő, britek építette monstrum egykoron bázisként szolgált, mára pedig a világ legkisebb államai közé küzdötte fel magát. A szigeterődből Paddy Bates egykori haditengerészeti őrnagy csinált hercegséget 1967-ben.

https://www.instagram.com/p/75n_2qkYe2/?taken-at=268155924

Tuvalu

Hawaii és Ausztrália között terül el, négy szigetből és öt korallzátonyból áll. Bár igazi paradicsom, nagyon nehezen megközelíthető még repülővel is, hiszen nem egyszerű landolni egy olyan országban, aminek összesen nyolc kilométernyi aszfaltozott útja van csupán. A sziget a brit korona fennhatósága alatt még az Ellis Island nevet viselte, de 1978 óta függetlenek, pedig csak tízezer lakost számlálnak.

https://www.instagram.com/p/BYuZaELgoVY/?tagged=tuvalu

Nauru 

21 km2-es területével és 13 000 lakosával Nauru sem sokkal nagyobb. Óceánia legkisebb önálló állama többféle veszéllyel is szembenéz: a tomboló viharok, a lakhatatlan, csupán bányászatra használható részek, az ivóvíz hiánya és a tengerszint emelkedése egyaránt fenyegetik. Az őslakosok hosszú évtizedekig luxusban éltek, amíg a szigetről foszfátot bányásztak. Amint az elfogyott, a sziget is elszegényedett, ám addigra már az őslakosokat rászoktatták az egészségtelen életmódra. A lakosság kilencven százaléka ma is elhízott, az ország hosszú távú jövője is elég bizonytalan.

https://www.instagram.com/p/BXybilfgAy3/?taken-at=332114637