Stílus

Ékszerek a mesés Keletről – ahol a divat és a történelem találkozik

A legfinomabb kelmék, illatos fűszerek, állandó nyüzsgés, munkájukat egy életen át tökéletesítő mesteremberek... A mesés Kelet képe valószínűleg valahogy így él bennünk. Miért ne hozhatnánk egy kicsit közelebb a mindennapjainkhoz ezt a különleges világot? Stílusbeli inspirációért ezúttal Ázsia és Afrika különleges tájaira kirándulunk.

Egyiptom: a kígyó és Hórusz szeme

Az első ékszerek, amelyekkel az újabb kori nyugati kultúrák is megismerkedhettek, az egyiptomi előkelők sírjaiból kerültek újra felszínre. Az ókor fáraóinak stílusa hamar az angol és francia előkelőségek kedvencévé vált. Nem csoda. A két kultúra jókor találkozott: a felvilágosodás küszöbén álló Európát lenyűgözték az egyiptomi ékszerek gazdag, mindig különleges többletjelentéssel bíró motívumai.

View this post on Instagram

Egypt dreaming… 💭

A post shared by Boutique Minimaliste (@boutiqueminimaliste) on

A fáraók, helytartók és más hajdani előkelőségek kiegészítőinek (övcsatjainak, szalagjainak, fejdíszeinek) egyik legmarkánsabb jellemzője, hogy szinte minden esetben valamilyen különleges jelképen, figurán alapulnak. Gyakran találkozhatunk a kígyó, a szkarabeusz és más mitikus állatok alakjaival, vagy az istenek szimbólumaival – mintha a férfiak és nők egyenesen a hieroglifákat öltenék magukra. Az egyiptomi ékszerek alapja általában valamilyen nemesfém, leggyakrabban arany. Ezt a Nílus deltájának értékes ajándékai, különböző féldrágakövek és színes üvegdarabok egészítik ki, mozaikhoz, tűzzománchoz hasonlóan. Egy-egy ilyen stílusú kiegészítő napjainkban is jó befektetés. A legegyszerűbb fekete vagy fehér darabokat is kifinomult, elegáns összeállítássá emelhetjük a segítségükkel.

View this post on Instagram

گروه طلاى پرشين گلد @persiangoldjewelry

A post shared by Persian Gold Jewelry (@persiangoldjewelry) on

Perzsia: az anyag szeretete

A perzsa ékszerek pompásak és szenvedélyesek, finoman megmunkált, ugyanakkor tiszteletet parancsoló darabok. A mai Irán területén élő nép kincseire a természetből merítkező motívumvilág a jellemző: kanyargós indák, feszes szárnyú madarak, titokzatos, a világgal harmóniában élő, mesés emberalakok köszönnek vissza az itteni darabokról. A perzsa ékszerek általában nagyobb méretűek, hivalkodóbbak az Európában ma megszokottakhoz képest. Bár gyakran egészen hatalmasak, általában a legapróbb részletekig kidolgozottak, szinte sugárzik belőlük a fém ismerete és szeretete. Ezeket a darabokat nem díszítik olyan színesen, mint a Nílus-menti kiegészítőket: inkább egy-egy színes elem, esetleg igazgyöngy, drága- vagy féldrágakő, fa vagy bőr dekorálja az ötvösmunkát.

Ezek a mesés keleti ékszerek Magyarországon is népszerűek, hiszen az indás-lovas motívumvilág közel áll a honfoglalás kori magyar ötvösművészet remekeihez. Az egyik legjelentősebb magyar alkotó, Szöllősi Rita, Ritzy például hat évet élt Iránban. Az utazásai során nemcsak a nomád népek és a dervisek ékszereivel ismerkedett meg, de néhány díszítőelemet: fát, gyöngyházat, gyöngyöt is magával hozott, amelyek ma már a saját munkáiból köszönnek vissza. A perzsa stílusú ékszerek remek választást jelentenek akár a hétköznapokra. Bátran viseljük őket akár egy farmer-póló összeállításhoz is: a nagy fémfelületek erősebbnek, határozottabbnak láttatnak bennünket. Egy kis plusz: sok színnek, motívumnak varázserőt, szerencsehozó hatást tulajdonítanak.

India: a legszebb ékszer a szépség

Az indiai ékszereket lehetetlen lenne általánosságban jellemezni. A kontinensnyi országban az ékszerezettségnek komoly kultúrája van. Ahány dialektus és társadalmi kaszt, annyiféle stílus, motívum és ötlet. Szinte mindenki, még a legszegényebbek is igyekeznek valamivel ékesíteni magukat. A színes öltözetek mellett a nők egyáltalán nem félnek akár a teljes vagyonukat is magukon viselni. Amit Indiától elsajátíthatunk, hogy a legszebb ékszer a természetes szépség. Errefelé az emberek a konzervatívabb nyugati szem számára elképzelhetetlen módokon is ékszerezik magukat: hajba fonva, homlokra lógatva, bőr alá szúrva, ujjak közé fűzve, vagy akár a testükre rajzolva viselik az ékeiket, rangjuknak, társadalmi helyzetüknek megfelelően. A színes kavalkádban a legszebb ékszer azonban maga az ember: a mosoly, a mozdulat, amely élővé teszi a forgatagot.

Indiához a legjobb akkor inspirációért fordulni, ha természetes adottságainkat szeretnénk hangsúlyozni. A forró nyárban emeljük ki a bőrünk szépségét egy gazdagon díszített, ideiglenes hennatetoválással, ha ki szeretnénk tűnni a társaságból, vonzzuk magunkra a tekintetet egy csodás homlokdísszel, ha csak egy kis játékosságot szeretnénk, viseljünk egy lábujjgyűrűt a szandálunkhoz, és így ünnepeljük a jó időt!

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő A mesés Kelet vonzásában című adása. A stúdióban beszélget Pabeschitz Virág, Szöllősi Rita, Tóth-Vásárhelyi Réka, valamint meglepetés-férfivendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.