Egészség

A sokoldalú borsmenta

Ezt a jellegzetes, mentolos illatú gyógynövényt már hosszú ideje használják a gyógyászatban, hiszen számos jótékony hatása van. Ráadásul nemcsak gyógynövényként, hanem fűszerként is nagyon hasznos. Lássuk, miért is érdemes otthon mindig borsmentát tartani.

A borsmenta a következő változatos módokon használható a gyógyászatban:

  • gyomorégésre, emésztési zavarokra
  • bélgörcsökre, irritábilis bélszindrómára
  • bélgáztó csökkentésére
  • epekő oldására
  • izomfájdalmak enyhítésére
  • savlekötésre
Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Az orvostudomány manapság elsősorban gyomor- és bélnyugtató hatása miatt alkalmazza a borsmentát, amely kiválóan használható emésztési problémák enyhítésére, az emésztőrendszer megnyugtatására, sőt gyakran ajánlják a mostanában egyre több fiatalnál előforduló irritábilis bélszindróma tüneteinek enyhítésére is. A borsmentában lévő mentol úgy javítja az emésztést, hogy serkenti a természetes emésztőnedveket.

Formái

Vehetjük nyers formában, ebben az esetben a növény leveles szárát kell begyűjteni, közvetlenül virágzás előtt, de kapható borsmentaolaj alakjában is. Olajként a bőrbe dörzsölve izomfájdalmak enyhítésére is használható, tea formában pedig enyhíti az utazás közbeni rosszullétet, ráadásul a szellemi képességet is fokozza.

Menta a konyhában

A gyógyászat mellett főzéshez is jól használható, hiszen jellegzetes íze akár szörpökhöz, lekvárokhoz, de húsokhoz is jó ízesítő lehet. Emellett közvetlenül a nyelvre helyezve vagy csepegtetve lehelet frissítésére is használható, hiszen megszünteti a kellemetlen szájszagot.