Konyha

Kávé helyett pörgessük fel magunkat teával

Bár a koffein kis mértékben egészséges, túlzott fogyasztása megterhelő lehet a szervezet számára, sőt, akár koffeinérzékenységhez is vezethet. Szerencsére nemcsak a kávé, hanem a tea is remek megoldás lehet, megmarad a reggeli rituálé, ráadásul jóval kevesebb koffeintartalmú, vagy teljesen mentes változatai is élénkítő hatásúak.

Fekete tea

Régóta tudjuk már, hogy a fekete tea is hasonlóan jó élénkítő, mint a kávé, és bár koffeintartalma alacsonyabb, cserébe a szervezet számára sem lesz olyan megterhelő a fogyasztása. Jó hír tehát, hogy akár víz helyett is ihatunk ízesítés nélküli fekete teát, amellyel a megfelelő folyadékbevitelt is biztosítjuk és ráadásul élénkebbek is leszünk. Lefekvés előtt néhány órával már kerüljük a teázást is, hiszen megzavarhatja esti pihenésünket.

Léteznek ízesített, gyümölccsel lágyított fekete teák is, azok számára, akik kevésbé kedvelik az erős ízeket, de a hagyományos English Breakfast, Darjeeling és Earl Grey teákkal biztosan nem tudunk tévedni. Vállalkozóbb kedvűek kipróbálhatják a Chai teát is, egy erősebb, indiai fekete teát, magasabb koffeintartalommal és fűszeres ízzel, amelyet tejjel felöntve szokás fogyasztani.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Zöld tea

Sokan hiszik, hogy a zöldteák nem tartalmaznak koffeint, de tévedés, egy kevés ezekben is van, azonban azzal együtt is nagyon jót tesznek a szervezetnek, ráadásul a zöld teában található kevés koffein nagyon lassan, egyenletesen szívódik fel. Antioxidáns hatásának hála számos pozitív hatása van, ajánlják cukorbetegeknek, fogyasztható fogyókúra mellett és az anyagcserét is gyorsítja.

Ginzeng tea

A ginzeng rendkívül sokoldalú gyógynövény, amely élénkítő, teljesítményfokozó hatása miatt segít a koncentrációban. Fáradtságra, étvágytalanságra is hasznos, ráadásul stresszoldó hatással bír.

Borsmenta tea

Megfázásra, de emésztési gondokra is kiváló gyógynövény a borsmenta, amely annak ellenére, hogy koffeinmentes, fokozza a szellemi képességet.