Konyha

Egyszerű vacsorák rohanós hétköznapokra

Lassan visszaáll az élet a rendes kerékvágásba, jönnek sorban egymás után a dolgos hétköznapok: munka, bevásárlás, vacsorakészítés, s az örök kérdés: mit főzzek? Gyors, okos és egyszerű ötletek következnek, rohanós hétköznapokra.

Tészta

A tésztát nem is kell sokáig magyarázni, minden háziasszony jó barátja, hetente legalább egyszer minden konyhában szívesen látott vendég. S a jó hír, hogy akkor sem kell lemondanunk róla, ha mi éppen fogyókúrázunk, a családot pedig szeretnénk egészségesen táplálni, hiszen ma már rengeteg egészséges tészta közül választhatunk, akár egy egyszerű szupermarketben is.

Fotó: iStock.com/demaerre

Fotó: iStock.com/demaerre

Tésztasaláta

A legegyszerűbb ételek egyike, csak főtt tészta, konzerv- vagy friss zöldségek, például borsó, bébirépa, kukorica vagy bab kell hozzá, s persze némi „szaft”, ami lehet joghurt, majonézes vagy éppen fokhagymás tejföl is. Csak főzzük ki a tésztát, aprítsuk bele a zöldségeket, keverjük el a tejföllel, hűtsük egy keveset, s már kész is. Húsimádó kamaszok és férjek kedvéért tehetünk bele a hétvégi maradék csirkemellből vagy leveshúsból is akár, de ha az már elfogyott, akkor 20 deka tarja vagy sonka helyettesítheti.

Tészta – bármivel

Persze nemcsak saláta-alapanyagaként, de önmagában főételként s megállja a helyét, csak egy kis trutymó kell rá, s máris kész. De korántsem mindegy, milyen. Igyekezzünk kerülni a poralapokat, hiszen gyakorlatilag nem állnak másból, mint ízfokozóból, helyette készítsük el mi magunk. Ha fokhagymás tejszínben füstölt sajtot olvasztunk fel, s sózzuk, fehér borsozzuk, s hagyjuk forrni egy kicsit, akkor kiváló sajtos tésztát kapunk. Ha paradicsomos ízre vágyunk, akkor konzervet forraljunk fel egy csepp sóval, egy kiskanál cukorral, fokhagymával, friss bazsalikomal s egy leheletnyi vörösborral, s máris kész a „magyar bolognai”, még hús sem kell hozzá feltétlenül, ám egy kis parmezánt imádni fog. Ha gombánk van otthon, akkor pirítsuk meg hagymával, öntsük fel fehér borral és tejszínnel, s így forraljuk, míg be nem sűrűsödik.

Csirke

A másik jolly joker a csirke, mely tényleg pillanatok alatt elkészül, finom és tápláló, még a férfiaknak sem lehet kifogásuk egy ilyen vacsora ellen. Ha tényleg semmi időnk, akkor fűszerezzük, s süssük ki vajban vagy olívaolajban, kínáljunk mellé zöldségeket, de ha 10 perccel több időnk van, készíthetünk valami „tepsis” ételt is, mondjuk az előre kicsit megkapatott melleket a tepsibe/jénaiba tesszük, majd reszelt sajt, mustár, tejföl és fehérbor keverékével öntjük nyakon. 20 perc alatt készre sül, s további 5 perc alatt szépen rápirul a sajt.

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Pizza

Amit nálunk még mindenki szeret, az a pizza. A tésztával bajlódni, dagasztani, keleszteni hétköznap talán túl nagy falat lenne, ám ma már tényleg kiváló minőségű pizzalapokat lehet kapni, sőt egyszerű leveles tészta is kiváló pizzaalap lehet. Ha csak fagyasztva jutunk hozzá, akkor tegyük be gyorsan a mikróba, nyújtsuk ki, s pakoljuk meg azzal, ami otthon fellelhető: zöldség, hús, paradicsomszósz vagy akár tejföl is mehet alapnak. De ne féljünk, a magyaros ízek is kitűnően illenek hozzá: szalonna, hagyma, kolbász. Imádni fogja mindenki, mi is, mivel a sütőben 15 perc alatt készre sül.