Konyha

Ne vesszen kárba a barnuló alma, készítsünk belőle fahéjas almalekvárt

Folytassuk a befőzést egy egyszerű, de nagyon finom fahéjas almalekvárral, amelyhez tökéletesen megfelelnek a kissé megbarnult, fonnyadtabb vagy sérült almák is. Ezeket talán már nem szívesen ropogtatnánk nyersen, de ne pazaroljunk, ha nem muszáj, tartsunk almamentő akciót és lekvárkészítést egy kalap alatt. Lássuk!

Hozzávalók:

  • 4,5 kg alma
  • 35 dkg cukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 citrom leve
Fotó: StockSnap.io/Krzysztof Puszczyński

Fotó: StockSnap.io/ Krzysztof Puszczyński

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, és eltávolítjuk azokat a részeket, amelyeket már menthetetlennek ítélünk. Kb. másfél kg almából eltávolítjuk a csutkáját, és kis kockákra vágjuk a húsát. Kevés vízzel leturmixoljuk, majd beleöntjük egy nagy lábosba. A frissen facsart ciromlevet ráöntjük, és jól elkeverjük. A többi almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, és hozzákeverjük a péphez. Adjuk hozzá a cukrot, és alapos kevergetés mellett forraljuk össze az egészet. Nagyobb mennyiségről van szó, ezért eltarthat néhány percig, legyünk türelemmel. Ha elkészült, átmerhetjük a befőttesüvegekbe még melegen, de ne túl forrón, nehogy elroppanjanak az üvegek. Fóliával letakarjuk, legumizzuk, majd rátesszük a fedelét is. Alaposan bebugyoláljuk, hogy száraz dunsztban hűljön ki, ami akár 1-2 napig is eltarthat. Utána mehet a kamra polcaira, és a reggeli pirítós kenyérre vagy süteményekbe tölteléknek. Nemcsak megmentettük a kidobásra szánt almákat, de isteni őszi csemegét is készítettünk, amely a fahéjnak köszönhetően egy kis ünnepi hangulatot hoz majd a szürkülő reggelekbe.