Hozzávalók:
Fotó: StockSnap.io/ Krzysztof Puszczyński
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, és eltávolítjuk azokat a részeket, amelyeket már menthetetlennek ítélünk. Kb. másfél kg almából eltávolítjuk a csutkáját, és kis kockákra vágjuk a húsát. Kevés vízzel leturmixoljuk, majd beleöntjük egy nagy lábosba. A frissen facsart ciromlevet ráöntjük, és jól elkeverjük. A többi almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, és hozzákeverjük a péphez. Adjuk hozzá a cukrot, és alapos kevergetés mellett forraljuk össze az egészet. Nagyobb mennyiségről van szó, ezért eltarthat néhány percig, legyünk türelemmel. Ha elkészült, átmerhetjük a befőttesüvegekbe még melegen, de ne túl forrón, nehogy elroppanjanak az üvegek. Fóliával letakarjuk, legumizzuk, majd rátesszük a fedelét is. Alaposan bebugyoláljuk, hogy száraz dunsztban hűljön ki, ami akár 1-2 napig is eltarthat. Utána mehet a kamra polcaira, és a reggeli pirítós kenyérre vagy süteményekbe tölteléknek. Nemcsak megmentettük a kidobásra szánt almákat, de isteni őszi csemegét is készítettünk, amely a fahéjnak köszönhetően egy kis ünnepi hangulatot hoz majd a szürkülő reggelekbe.