Egészség

Az időskori demencia 5 korai jele

Az időskorban gyakran előforduló mentális hanyatlás jelei már korán felismerhetőek, de általában még nem gyanakszunk rá, hogy ilyen komoly dologról van szó. Egy apróbb figyelmetlenség, egy kis változás a viselkedésben még nem tűnik akkora gondnak, hogy gyanakodjunk idősödő rokonaink állapotát illetően. Pedig van néhány jel, amiből észrevehetjük, hogy baj van.

A szakemberek szerint gyakran összekeverik az egyszerű időskori memóriazavart is a demenciával, de valójában a különbséget abban érdemes keresni, hogy milyen mértékben befolyásolja az idős ember életét. A súlyos mentális hanyatlás egyáltalán nem szerves része az egészséges öregedési folyamatnak. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk idősebb rokonainkon, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki segíthet utánajárni, hogy valójában van-e okunk az aggodalomra.

Problémamegoldási és tervezési nehézség

Ha az olyan, korábban gond nélkül megoldott feladatok, mint a banki egyenleg ellenőrzése vagy akár egy recept követése gondot okoznak, az rossz előjel lehet. Gyakori koncentrációzavar is jellemzi a kezdődő demenciát.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

A rutinszerű feladatok elrontása

Ha a korábban emlékezetből készített ételek nem sikerülnek, ha rossz helyre tesz olyan dolgokat, amelyeket 10-20 éve máshova szokott, ha eltéved azon az útvonalon, amit évek óta használ, vigyük idős rokonunkat orvoshoz, és járjunk utána, hogy mire számíthatunk.

Kommunikációs problémák

A demenciával küzdő emberek gyakran nehezen követik a beszélgetés fonalát, elfelejtik, hogy mit mondott a másik, vagy akár azt is, hogy ők maguk mit mondtak. A szókincsvesztés is jellemző tünet, ha hirtelen nem jutnak eszébe a szavak, amelyeket korábban rendszeresen használt.

Visszavonulás a társasági élettől

A beteg saját maga is tapasztalja, hogy romlik a memóriája, változik a személyisége, így talán a szégyenérzettől vagy a félelemtől hajtva igyekszik kivonni magát a nagyobb társasági életből, mert kellemetlen lesz számára, hogy nehezen tudja követni az eseményeket.

A mindennapokra kiható memóriavesztés

Mindannyiunkkal előfordul, hogy elfelejtünk ezt-azt, azonban a demencia esetében ez egy egyre gyakrabban és egyre hosszabb ideig fennálló olyan probléma, amely valóban zavarja a beteg mindennapjait. A fontos dátumok és események elfelejtése és ugyanannak a kérdésnek többszöri feltevése már aggodalomra adhat okot.