Egészség

Így lehet megszabadulni a fejfájástól 5 perc alatt

Ha fejfájásunk van, akkor elsőre a legtöbben valamilyen tablettához nyúlunk, pedig van gyógyszermentes megoldás is. Illusztrációink segítségével megmutatjuk azokat az akupresszúrás pontokat, melyek masszírozásával gyorsan és hatékonyan szüntethetjük meg a fejfájást.

Az akupresszúra tulajdonképpen egy masszázs, amit más betegségek esetében is lehet használni, és hatékonyságát már számos tanulmány is megerősítette. A hagyományos, ősi kínai orvosláshoz tartozik, de maga a masszázs nem igényel különleges orvosi ismereteket.

Hogyan lehet masszírozni az akupresszúrás pontokat?

Először is üljünk le egy számunkra kényelmes helyre, és lazítsunk egy kicsit. A masszázs nem sok időt vesz igénybe: körülbelül 30 másodperctől 1 percig fog tartani. A masszázspontokat körkörös mozdulatokkal és enyhe nyomással variáljuk. A fejfájás általában már a masszázs alatt vagy az azt követő 5-10 percben eltűnik. Hat fő pontot kell megmasszíroznunk, hogy megszabaduljunk a fejfájástól.

Yintang, azaz a harmadik szem pontja

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Mindenkinek van harmadik szeme, bármennyire is ezoterikusan hangzik. A csakrák között a hatodik helyet foglalja el, és szerepe van a látásproblémákban, illetve a fejfájásban. Stimulálása által nemcsak a fejfájásunk szűnik meg, hanem jobban fogunk aludni, és a szemfáradtságnak is búcsút inthetünk.

Zan Zhu pontok

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Ezek a szimmetrikus pontok a szemöldök belső szélén helyezkednek el. Ha ezt a területet masszírozzuk, akkor javítjuk vele a látásunkat, és az orrfolyást is enyhítjük. Masszírozzuk egy percig körkörös mozdulatokkal, mindkét irányból.

Yingxiang pontok

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Szintén két szimmetrikus pontról van szó, melyeket úgy lehet a legegyszerűbben megtalálni, ha az ajkunk felett, de az orrunk alatt levő kis gödröcskéket kitapogatjuk. Ezeknek a pontoknak a stimulálása enyhíti a stresszt, a fejfájást, és még a fogfájást is csökkenti.

Tian Zhu pontok

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

A pontok a fej hátsó részén, középen helyezkednek el. Súlyos fejfájás és migrén esetén ezeket a pontokat mindenképpen jó, ha masszírozzuk. Emellett enyhíti az orrdugulást, a szem- és fülfájdalmat.

Shuai Gu pontok

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

A Shuai Gu pontok a fülünk fölött, 2-3 cm-re a halántékunktól helyezkednek el. Ha jó helyen járunk, akkor érezni fogunk egy kis gödröt, de egy perc masszázs, és máris csökken a szem fáradtsága és a fejfájás.

He Gu pontok

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

A kézfejünkön a hüvelykujj és mutatóujj között, a kéztőcsontok találkozási pontjánál találhatóak ezek a pontok. Az erre a területre gyakorolt ​​nyomás enyhíti a hátfájást, a fogfájást, és a feszültséget a nyaki izmokban.

A megfelelő hatás érdekében ne csak akkor masszírozzuk ezeket a pontokat, amikor fáj a fejünk, hanem használjuk őket megelőzésre (prevencióra). Naponta néhány perc magunkra szánt idő és gyógyszeres kezelés nélkül is véget vethetünk a kínzó fejfájásnak. Természetesen, ha hosszabb ideje fennáll ez a probléma, akkor érdemes felkeresni az orvosunkat, figyelni a rendszeres folyadékbevitelre, és ha szükséges, akkor életmódot is kell váltanunk, hiszen az állandó stressz, a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is okozhatja a fejfájást és migrént.