Stílus

Azok a csodálatos férfiak – 6 + 1 sármos szívtipró a '60-as évekből

Minden korszaknak megvannak a maga férfi ikonjai. Előadóművészek, énekesek és színészek, akik természetesen a tehetségükkel hívták, hívják fel magukra a figyelmet, nem mellékesen pedig sármos szívtiprók, akikért nők ezrei voltak, illetve vannak oda a mai napig. Ők azok a csodálatos férfiak, akik már a '60-as években is beférkőztek a hölgyek álmaiba, és jó pár évig ott is maradtak.

Az 1960-as évek hazánkban és más európai országokban is leginkább a szabadság, a változás, a fellélegzés és a nagy remények időszaka volt. Azt mondják, hogy a fiatalok ezekben az években kezdtek felébredni, megalkották a saját kultúrájukat. Átalakult például a politika, a gyereknevelés, az öltözködés, az oktatási rendszer, a művészetek és a szexuális szokások; megjelent a farmernadrág, a hippimozgalom, az orkánkabát és a kóla. A házibulikon Beatlest hallgattak, vagy dübörgött a rock. És jobbnál jobb filmeket készítettek, csodálatos férfi főszereplőkkel – közöttük válogatva készítettünk egy igencsak szemrevaló listát, íme!

Marcello Mastroianni

Az olasz férfiak stílusa a legtöbb nő számára ellenálhatatlan, amit Marcello Mastroianni csak alátámasztani tudott. Az 1924-ben született színészben a nők évtizedeken át a sármos szívtiprót látták, bár ő cáfolni igyekezett ezt a róla kialakult, hamis képet. Színészként sokoldalú jellemábrázoló volt, aki a legkülönbözőbb műfajokban bizonyította kivételes tehetségét, és harmonikusan dolgozott együtt a legeltérőbb stílusú és temperamentumú rendezőkkel. Olyan filmekben játszott, mint például az Az édes élet, A szép Antonio, Az éjszaka vagy a Házasság olasz módra.

https://www.instagram.com/p/BYVySBnBVVd/?tagged=marcellomastroianni

„Nem tetszem magamnak, sohasem tetszettem. Külsőleg sem. Ez a rövid orr, ez a húsos száj. Nekem a sasorrú, vékony ajkú emberek tetszenek, az erős, határozott vonásúak. Bennem semmi sem erős, határozott. Én aranyos vagyok, és a férfi ne legyen aranyos. De ami a legrosszabb, belülről sem tetszem magamnak” – mondta Mastroianni önmagáról egy interjúban.

 

Paul Newman

Az 1925-ben Clevelandben született, magyar származású amerikai színész már 1956-ban jelentős alakítást nyújtott a Valaki odafent szeret engem című filmben Rocky Graziano bokszolóként. Két évvel később pedig már megkapta pályafutása első Oscar-díj-jelölését a Macska a forró bádogtetőn című film főszerepéért, melyben egy alkoholista volt futballistát játszott Elizabeth Taylor partnereként. Később olyan filmekben szerepelt, mint például az Exodus, A hallgatag ember, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök és A pénz színe.

https://www.instagram.com/p/BYVClDsB0gZ/?tagged=paulnewman

Jean-Paul Belmondo

És akkor ott vannak a franciák… A „nagy öregek”, a jól ismert sármőrök, akiknek a neve hallatán minden nő szíve egy picit nagyobbat dobban. Jean-Paul Belmondo 1933-ban született, és már az 1950-es évek óta filmez. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével egy csapásra ismert színész lett. Az 1960-as évektől kezdve pedig egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, és ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is. Noha Belmondónak számos nőügye volt, magánélete mentes volt az olyan zajos botrányoktól, amelyek barátja, Delon szerelmi életét kísérték. Jean-Paul húszévesen házasodott először, ezt még három házasság követte.

https://www.instagram.com/p/BYGEdecFnoV/?tagged=belmondo

Richard Burton

Az angol származású, 1925-ben született színész első filmjét 1949-ben forgatta Dolwyn utolsó napjai címmel. Majd 1952-ben már Oscar-díjra is jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában az Unokatestvérem, Rachel című romantikus drámában nyújtott alakításáért. Egy évvel később pedig már mint legjobb főszereplőt jelölték a legrangosabb díjra A palástért Jean Simmons partnereként. 1958-ban John Osborne modern klasszikusában, a Dühöngő ifjúságban vállalt főszerepet. Az egyik legemlékezetesebb alakítását az 1966-ban Edward Albee színművéből készült Nem félünk a farkastól-ban nyújtotta, a partnere pedig Elizabeth Taylor volt, akit ekkorra már feleségül vett.

https://www.instagram.com/p/BYG-utxghIi/?tagged=richardburton

Sean Connery

Az évtizedek során a James Bondként egykor nők millióinak szívét megdobogtató Connery vonzereje mit sem kopott. Sőt, a szerepei begyakorlása során a karakter mozgására különleges gondot fordító színész egyike azon keveseknek, akik 60 év felett is testre szabott szerepeket kaptak (mint például a Fedezd fel Forrestert! című filmben). A magánélete rendezett, első feleségétől, az ausztrál Diane Cilento színésznőtől született Jason fia, második nejét, a francia–marokkói festőművészt, Micheline Roquebrune-t 1975-ben vette el. Connery pályafutása során számos elismerésben is részesült.

https://www.instagram.com/p/BYOAM_9gusm/?tagged=seanconnery

Alain Delon

Belmondo mellett a másik sármos francia szívtipró, aki valószínűleg egy nőt sem hagy hidegen. Az 1935-ben született színész az 1950-es évek végétől filmez. Az 1960-as években készült filmjeivel vált ismertté, és népszerűségét sikerült tartósan megőriznie. Mítoszához számtalan nőügye, illetve a testőreinek rejtélyes halálában játszott, teljes egészében sosem tisztázott szerepe is hozzájárult. Delon szerelmi élete ugyanis gyakran adott témát a botránysajtónak. Többek között különösen Romy Schneiderrel való hosszú jegyességét (1959–1964) taglalták igen részletesen. Amikor szakított Romyval Nathalie kedvéért, akit viharos gyorsasággal vett feleségül, a nő múltja lett pletykatéma. Nathalie ugyanis állítólag a kapcsolatuk előtt prostituáltként is dolgozott. Rebesgették, hogy házasságuk ideje alatt is megcsalta híres férjét.

https://www.instagram.com/p/BYHJWcvh62q/?taken-by=alaindelon.official

Mireille Darc meglepően sokáig kitartott Delon mellett, a férfit azonban ez sem akadályozta meg abban, hogy számos nővel kerüljön futó viszonyba. Egy időben pedig a híres énekesnő, Nico volt a barátnője, ám Delon soha nem volt hajlandó a sajátjának elismerni Nico fiát, noha a gyerek állítólag félreismerhetetlenül rá hasonlít. A ’80-as években a bulvársajtó arról cikkezett, hogy Alain és fia, Anthony egymás vetélytársai lettek a Valerie Kaprisky színésznő kegyeiért folytatott vetélkedésben.

Dustin Hoffman

A kétszeres Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer, Új-Hollywood legendás színészgenerációjának tagja 1937-ben született. A fiatal Dustin Hoffman többszöri nekirugaszkodás után felvételt nyert Lee Strasberg legendás színiiskolájába, ahol az ő és szobatársa nevét később feltüntették azon a „szégyentablón”, amelyen a legtehetségtelenebbnek tartott növendékeket tartották számon „Legkevésbé valószínű, hogy sikert arat” címszó alatt. A szobatársat Gene Hackmannek hívták…

https://www.instagram.com/p/BEl9cIVAL01/?tagged=dustinhoffmann