Egészség

A levendulaolaj 5 jótékony hatása

Lila, illatos, szemet gyönyörködtető – a levendula nem csupán otthonunk dísztítő- és illatosítóeleme lehet, hanem ma már fagyi, süti, sőt illóolaj is készül belőle. Lássuk, utóbbinak milyen jótékony hatásai vannak egészségünkre nézve!

Megnyugtatja testünk és elménk

A levendula nyugtató illata képes lecsillapítani csapongó elménk és ellazítani feszült testünk – ennek köszönhetően pedig az elalvásban is segíthet. Lelassítja az idegrendszer működését, csökkenti a szorongást, ezért érdemes belőle lefekvés előtt párologtatni egy kicsit a hálószobában.

Megtisztítja a sebeket

A levendulában található antibakteriális összetevők fertőtlenítik a sebeket, vágásokat, és ezzel a gyógyulási idő is lecsökkenhet. Sőt, eszközök fertőtlenítésére is alkalmazhatjuk.

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Elűzi a fejfájást

Rengeteg mindentől fájhat a fejünk, ám ha nem szeretünk gyógyszereket szedni, kipróbálhatjuk a levendulaolajat is mint természetes fájdalomcsillapítót.

Akne ellen is bevethetjük

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően az aknét okozó baktériumtól is képes megszabadítani bőrünket, ráadásul összehúzó hatása révén a tág pórusok ellen is bevethetjük.

Segíti az emésztést

A levendulaolaj megkönnyíti az ételek áthaladását a bélrendszeren, így segít megelőzni a puffadást, hasunk elnehezülését.

Természetesen érdemes először kicsiben kipróbálnunk, hiszen nem tudhatjuk, szervezetünk hogyan reagál rá – ha tehetjük, kérjük ki szakember véleményét is, várandós nők és pubertáskorban lévő fiúk pedig inkább kerüljék alkalmazását.