Egészség

10 jel, hogy nem fogyasztunk elég folyadékot

Sokan nem tudják, hogy a gyerekek és a kamaszok csaknem 25%-a nem fogyaszt elég folyadékot a nap során, sőt egy új kutatásból az is kiderült, hogy például az amerikai lakosság 75%-a már a dehidratált kategóriába esik.

Mivel a testünk 60%-a, az izmaink 75%-a és az agyunk 85%-a víz, ezért nagyon komolyan kell vennünk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást. A dehidratáltságnak komoly hatása vana  testünkre, amely víz hiányában nem funkcionál rendesen, folyamatos fáradtságot, levertséget és depressziót érzünk.

Ha figyelünk a jelekre, akkor még időben észrevehetjük és változtathatunk rajta.

Száraznak érezzük a szánkat, a bőrünket és a szemeinket is

Bizony ez az egyik legelső jel, hogy ha kevés folyadékot fogyasztunk, hogy kiszárad a bőrünk. Ha nem iszunk eleget, nem is tudunk eleget izzadni, ami pedig nagyon fontos a méregtelenítés szempontjából.

Ritkán járunk mosdóba és vizeletünk akkor is sötétsárgás vagy barna színű

Ez már egy komolyabb figyelmeztető jel, ha ezt tapasztaljuk, azonnal igyunk néhány pohár vizet, és fokozottan figyeljünk oda a folyadékbevitelre.

Fotó:Freepik/@nensuria

Kimerültséget érzünk és gyakoriak a hangulatingadozásaink

A kevés folyadék miatt nem jut elegendő oxigén a testünkbe és az agyunkba, amitől fáradtnak és türelmetlennek érezhetjük magunkat.

Gyakran fáj a hátunk és a derekunk

Valószínűleg nem az az első gondolatunk egy hátfájás esetében, hogy biztosan több vizet kellene innunk, pedig az is okozhatja a fájdalmat, hogy a vesénk nem jut elég folyadékhoz.

Akkor is éhséget érzünk, ha nemrég ettünk

A testünk néha összezavar minket a jelzéseivel, de könnyen lehet, hogy ha váratlanul ránk tör az éhség, valójában csak szomjazik a szervezetünk. Ha ezt tapasztaljuk, kezdjük azzal, hogy iszunk egy-két pohár vizet és lehet, hogy máris elmúlik az éhségérzetünk.

Magas a vérnyomásunk

A magas vérnyomást is okozhatja a megfelelő folyadék hiánya, ez pedig hosszú távon számos más problémához vezethet, így érdemes növelni a folyadékbevitelt és rendszeresebben mérni a vérnyomásunkat, hogy kiderítsük, van-e összefüggés.

Magas a koleszterinszintünk

Ha nem kap elég vizet, a testünk koleszterint termel, ezzel akarja meggátolni a maradék víz elvesztését, ezáltal nő a koleszterinszintünk, ami sok más kockázatot hordoz magában.

Lelassul az emésztésünk

Ha gyakran küzdünk ezzel a problémával, nem biztos, hogy rögtön gyógyszerhez kell nyúlunk, növeljük az elfogyasztott ételek rosttartalmát és igyunk sokkal többet.

Megszaporodnak a bőrhibáin

A bőrszárazság mellett másképp is reagálhat a testünk, ha megvonjuk tőle a megfelelő mennyiségű folyadékot, következménye lehet akne, pikkelysömör vagy ekcéma is.

Gyakran van migrénes fejfájásunk és nehezen koncentrálunk

A dehidratáltság következménye, hogy agyunk vízmennyisége is csökken, amely aztán jelzésként fájdalmat közvetít, vagyis fejfájáshoz vezet. Ha gyakran tapasztalunk fejfájást, kezdjük el növelni a bevitt folyadék mennyiségét.