Konyha

Pikáns padlizsánkrém télire

Augusztusban már készülünk az őszre és a téli napokra, ilyenkor érdemes a friss gyümölcsöket, zöldségeket begyűjteni és befőzni. Folytatjuk sorozatunkat, ezúttal a lila kedvenc, a padlizsán kerül sorra.

Hozzávalók:

  • 3 padlizsán
  • 3 vöröshagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 2 db erős zöldpaprika (ízlés szerint)
freepik.com/Dragana_Gordic

freepik.com/Dragana_Gordic

Elkészítése

Vásárláskor próbáljunk kemény húsú, sima héjú padlizsánokat válogatni, és ha lehetőségünk van, kerti grillen süssük őket, hiszen a füstösebb íz nagyon jót tesz majd a padlizsánkrémnek. Mossuk meg őket, vágjuk le a szárukat, és alaposan szurkáljuk meg villával. Tegyük a grillsütő parázsára és süssük meg, ha nincs lehetőségünk grillezni, akkor sütőpapírral kibélelt tepsiben mehet a sütőbe 45 percre, 170 fokra. Érdemes közben megforgatni, hogy alaposan megsüljön minden oldala. Akkor jó, ha már ráncos a bőre.

Míg sül, hámozzuk meg és vágjuk fel a három fej hagymát és kezdjük megpirítani olívaolajon. Adjunk hozzá 2 db felszeletelt erőspaprikát – de csak ha szeretjük a pikáns ízt, különben el is hagyhatjuk –, és azzal együtt is pirítsuk tovább. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg pirospaprikával, és adjunk hozzá egy kevés apróra vágott fokhagymát is. Vegyük le a tűzről és mixerrel pépesítsük.

Közben megsültek a padlizsánok, így azokat vegyük ki a sütőből és tegyük egy hideg vizes tálba, hogy gyorsan lehűljenek. Kanalazzuk ki a bőréből a puha belsejét, és tegyük hozzá a keverékünkhöz, majd újra turmixoljuk át az egészet.

Azonnal fogyaszthatjuk, de télire is tehetünk el belőle. Ez esetben kanalazzuk sterilizált üvegekbe, majd egy pici olívaolajat locsoljunk a tetejére, hogy kevesebb oxigént kapjon, így tartósítószer nélkül is eltehető. Ha jól lezártuk, tegyük dunsztba, vagyis csomagoljuk be vastagon, míg szép lassan kihűlnek az üvegek. Egy szelet pirítóssal isteni vacsora vagy reggeli lesz belőle a téli napokra.