Konyha

Piros, gömbölyű, zamatos – végtelen lehetőségek paradicsomból

Az augusztus ugyan a nyár utolsó hónapja, ám cserébe hatalmas ajándékot kapunk a természettől: végre elérhető áron, nagy mennyiségben kapható az igazi szabadföldi paradicsom.

Ha van otthon kertünk vagy legalább balkonunk, akkor talán mi magunk is nevelgetünk egy-egy bokrot, kötözzük, öntözzük, várjuk a pirosodó termést. Augusztusban már bőven szedhetjük a későn érő típusú paradicsomokat is, a piros bogyókba zárt napfényt és életerőt pedig vétek veszni hagyni. Ha nincs kertünk, akkor a piacon érdemes körülnézni szabadföldi paradicsom után, ezek nem olyan szabályos alakúak, mint a hipermarketi változat, de sokkal édesebbek, ízesebbek és persze vitamindúsabbak.

A legegyszerűbb: paradicsomlé 

Az érett terméseket csak berakjuk a gyüümölcsfacsaróba, és máris megkapjuk a mag nélküli paradicsomlevet – bátrabbak a turmixgépet is használhatják. Aki nyersen szeretné eltenni, az kiporciózva lefagyasztja, de ha felforraljuk a levet, és befőttesüvegekbe töltjük, akkor a szárazdunszt után a kamra polcán sokáig elállnak. Ízesíthetjük is őket, vagy összekeverhetjük más gyümölcs- és zöldséglevekkel, gazdagíthatjuk zöldfűszerekkel, de a natúr is igazán finom.

Fotó: iStock.com/Mariha-kitchen

Fotó: iStock.com/Mariha-kitchen

Paradicsomlekvár 

A szokásos gyümölcslekvár módjára főzzük, csak ne tegyünk bele olyan sok cukrot – hacsak nem édes változatra vágyunk. A lekvár főzéséhez használhatunk fűszereket, bazsalikomot, oregánót, csilit, zellert, ecetet, tulajdonképpen bármit, amihez kedvünk van, forralva-dunsztolva ez is sokáig eláll. Ha zavarnak a héjdarabok, akkor turmixoljuk le a paradicsomokat főzés előtt, vagy hámozzuk meg őket forró vízbe mártva. Sokan egy kis olajon dinsztelt hagymára dobják rá a kockára vágott paradicsomot, és cukrot, illetve citromlevet is adnak hozzá, mások önmagában főzik fel – mindegyik megoldás jó lehet. Később kitűnő pizzákhoz, olaszos mártásokhoz, bolognai szószhoz, lasagnához, pörkölt ízesítéséhez, de kenyérre kenve is finom.

Paradicsomos cukkinikrém

Az egyik legjobb dolog, amit nyáron készíthetünk, ráadásul a szabadföldi paradicsom mellett a cukkiniből is olcsón, sokat vásárolhatunk. A ledarált vagy pépesített paradicsomot keverjük össze kétszer annyi szintén leturmixolt cukkinivel, majd két evőkanál olajjal. Az alaphoz adhatunk joghurtot, sót-borsot, fűszereket, de más zöldségeket is: ledarált sárgarépát, kaliforniai paprikát, fokhagymát, csípőspaprikát, cukrot, és még sorolhatnánk. Az összekevert pépet a tűzre tesszük, és fél órán át forraljuk-kevergetjük. Ezután mehetnek a befőttesüvegekbe és a száraz dunsztba – de ne felejtsünk el félretenni egy adagot friss fogyasztásra, garantáltan elfogy!

Fotó: iStock.com/oxyzay

Fotó: iStock.com/oxyzay

Paradicsom olajban vagy ecetben

A legegyszerűbb a paradicsomszemeket ecetes lében, egészben eltenni. Minél többet állnak a lében, a szemek annál puhábbak lesznek, de a héjuk jó ideig megóvja őket attól, hogy túl ecetes ízt kapjanak – ráadásul ezzel a módszerrel a zöld paradicsomot is eltehetjük. Az olajban tartósításhoz először meg kell aszalnunk  a paradicsomot, amit vagy aszalóban vagy kemencében, esetleg a napon végezhetünk el. Aztán készítsünk olívaolajból, egy kis ecetből, meleg vízből és fűszerekből levet, amibe az elkészült szárított paradicsom kerülhet rétegezve. Adjunk neki néhány hetet, hogy az ízek összeérjenek, és kitűnő, széles körben felhasználható őszi-téli csemegét kapunk.