Konyha

Ha ősz, akkor irány Prága! De legalábbis varázsoljuk otthonunkba a cseh konyha remekeit

Akiknek fáj a szívük a múló nyár érzetétől, s legszívesebben újra egy nyaralást tervezgetnének már (pedig még ki sem pihenték az előzőt), azoknak ajánljuk, hogy iktassanak be egy őszi mini vakációt valahol a közelben. Mondjuk irány Prága, ahol nemcsak híres söröket, de a cseh konyha remekeit is érdemes megkóstolni.

Mivel Csehország azért elég északon van, a könnyű, nyárias nemzeti ételeket ne errefelé keressük, helyette barátkozzunk meg a hússal, a tésztával és a káposztával. Mivel errefelé hidegebbek a telek, mint a mediterrán szférában, nyilván olyan hagyományos ételek születtek meg, melyek a kemény fizikai munka mellett a hideg télre készítik fel az emberi szervezetet.

Ha klasszikus előételeket nem is, de sörkorcsolyákat és ízletes leveseket találunk majd bármelyik étteremben, sörözőben. A bajor konyha nem volt hatástalan cseh barátainkra sem, így a szószos hús (omáčky), a knédli és a kenyér is központi szerepet kap a főétkezések alkalmával. Nagyon jellegzetes és erős ízeket ne keressünk, cserébe viszont sok sertés- és vadhússal találkozhatunk a kinti étlapokon. Emellett az éghajlatnak köszönhetően szívesen és gyakran terem errefelé a gomba, így egészen biztosak lehetünk benne, hogy az is felbukkan majd egy-egy étel alapanyagai közt.

Előétel: sörkorcsolya

Ha úgy döntünk, elmerülünk a csodás cseh sörök világában, feltétlenül rendeljünk mellé egy adag sörkorcsolyát is, hogy bírjuk a kiképzést, a fogyókúránkat pedig ne erre az időszakra időzítsük feltétlenül.

Sörpástétomos szendvics

10 deka túróba keverjünk egy kevés karakteres reszelt sajtot, egy teáskanálnyi vajat, egy kisebb fej hagymát, sót, borsot, köménymagot és egy fél deci világos sört (vagy amennyit felvesz). Az eredményt tegyük pár órára hideg helyre, majd kenjük frissen kisült pirítósra.

Rakott hermelin

Szívesen fogyasztanak még hermelint, ami egy jóféle camembert típusú sajt. Ezt szeletelik, majd megkenik olajjal, s fűszerezik sóval, borssal és majoránnával, esetleg fokhagymával, majd újra összeillesztik, pár napig hagyják állni, érlelődni. Kitűnően kibéleli a gyomrot sörözés közben.

Fotó: iStock.com/zia_shusha

Fotó: iStock.com/zia_shusha

A levesek királynője

Ha csak egyetlen cseh levest kóstolunk meg vagy készítünk el életünk során, akkor az feltétlenül a cseh gombócleves legyen. Két fej hagymát dinszteljünk meg olajban, majd a tűzről levéve fűszerezzük gazdagon pirospaprikával, sóval, borssal, babérlevéllel és tárkonnyal. Ezután öntsük fel két liter vízzel, s hagyjuk rotyogni. A gombóchoz 20 deka darált pulykamellet keverjünk össze három közepes méretű lereszelt krumplival, egy tojással és 3 evőkanál liszttel, hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, lényeges, hogy egy kifejezetten lágy tésztát kapjunk. Ha forr az alaplé, szaggassuk ki benne a gombócokat, hagyjuk főni 15 percet, majd a levesünket habarjuk be tejföllel, s tovább savanyíthatjuk ecettel vagy citromlével. Kiváló lélekmelegítő, tartalmas étel.

Persze igazi cseh hangulatot áraszt az ősrégi sörleves receptje is: egy liter édesebb világos sörhöz adjunk 5 evőkanál cukrot, 2 evőkanál vajat, citromhéjat, gyömbért, köménymagot, sót, citromhéjat és egy szelet szikkadt kenyeret. Forrásig hevítsük és rövid ideig főzzük. Levesszük a lángról, és belekeverjük a tojássárgákat. Esetleg tejföllel finomíthatjuk.

Egy főétel és a híres knédli

A füstölt oldalas sörben, káposztával a következőképpen készül: 25 deka füstölt oldalast megfőzünk, majd kihűlés után kockákra daraboljuk. Egy fej káposzta torzsáját eltávolítjuk, a húsát csíkokra vágjuk és megfőzzük. A húst serpenyőben aranyszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a megfőtt káposztát, megszórjuk reszelt sajttal, és ráöntjük a sört, megsózzuk, megfűszerezzük, és sütőben megsütjük. Amikor a sajt megbarnul, kész az étel.

Aki knédlikészítésre adja a fejét, annak lehet, hogy első pár alkalommal meggyűlik vele a baja, de mindenképpen érdemes vele próbálkozni: tegyünk 50 dkg réteslisztet egy dagasztótálba, adjunk hozzá egy kevés sót és egy tojást. Az élesztőt futtassuk fel kevés cukros vízben, majd tegyük a lisztbe, és kezdjük el dagasztani a tésztát. Kb. három deci vizet fokozatosan adjunk hozzá, annyit, hogy kalácstészta állagú legyen. A knédli akkor igazán jó, ha legalább 15-20 percig dagasztjuk. Ha már jó a tészta, szórjuk meg liszttel, takarjuk le tiszta ruhával, és kelesszük legalább a duplájára. Ha ez megvan, formázzunk belőle kis cipókat, majd egy párolóedény segítségével 20 perc alatt pároljuk készre.

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Desszert – természetesen sörrel

Sörös rétes

Egy tálban elkeverünk 30 dkg lisztet, 25 dkg olvasztott vajat, 1/4 l sört (legjobb a pilzeni) és egy csipetnyi sót, majd néhány órán keresztül pihenni hagyjuk a hűtőszekrényben. A kész tésztát kinyújtjuk, majd almával, fahéjjal, mazsolával, dióval megtöltjük, összetekerjük, és a sütőben rózsaszínűre sütjük.