Stílus

5 + 1 hajpakolás házilag: kókuszolajból, zabpehelyből és joghurtból

Mindannyian tartunk otthon amolyan „lányos napot”, amikor egy kicsit rendbe szedjük magunkat. Forró fürdő, körömápolás, arcpakolás – és természetesen nem maradhat ki a hajunk sem. A boltokból beszerezhetünk mindenféle hajápolót, de ha nem akarunk erre is költeni, ráadásul a természetesség hívei vagyunk, készítsünk hajmaszkot a konyhában!

Hajunk egészségének és szépségének megőrzése fontos, de nem szükséges drága kemikáliákat beszereznünk ahhoz, hogy kényeztessük magunkat. Elég csak kiszaladni a konyhába, és szétnézni, milyen hozzávalókat tudunk összeszedni ahhoz, hogy összedobjunk magunknak egy hajpakolást. A természetes anyagok hívei bizonyára ismernek jó pár trükköt ahhoz, hogy a különféle élelmiszerek segítségével szépüljenek. Reméljük, nekik is tudunk nyújtani egy-két olyan ötletet, amit még nem próbáltak.

1. Kókuszolaj sérült, száraz hajra

A száraz, sérült hajak megmentője lehet a kókuszolajmaszk. Elegyítsünk 2 : 1 arányban kókuszolajat és olívaolajat attól függően, hogy milyen hosszú a hajunk. Hagyjuk rajta néhány percig, majd alaposan mossuk, öblítsük ki. Havonta kétszer megismételhetjük.

Fotó: iStock.com/joannawnuk

Fotó: iStock.com/joannawnuk

2. Frissítő és hidratáló tojás

Gyorsan elkészíthető, frissítő és hidratáló hatású a tojásból készült maszk. A tojássárgáját keverjük el két evőkanál olívaolajjal, egy csésze tejjel és néhány csepp citromlével, majd ha elkevertük, vigyük fel a pakolást a fejbőrünkre és a hajunkra. Hagyjuk hatni 10-15 percig, majd alaposan mossuk, öblítsük ki.

3. Korpa és viszketés ellen zabpehely

Zabpelyhes maszkot akkor érdemes akár rendszeresen is használni, ha korpásodik a hajunk, viszket, vagy más problémánk van a fejbőrünkkel. Keverjünk össze egy evőkanál zabpelyhet egy evőkanál tejjel és egy evőkanál olíva- vagy mandulaolajjal. 20-25 percig hagyjuk hatni, végül mossuk és öblítsük ki alaposan.

4. Könnyed, sűrű hajkorona avokádóval

Pillanatok alatt könnyed, sűrű frizurát varázsolhatunk magunknak a száraz, lapos hajunkból a saját avokádós maszkunkkal. Keverjünk össze egy kisebb, érettebb avokádót fél bögre tejjel és egy evőkanál olívaolajjal. 15 perc után alaposan mossuk, öblítsük ki a pakolást a hajunkból.

Fotó: iStock.com/CentralITAlliance

Fotó: iStock.com/CentralITAlliance

5. Fénylő hajkorona joghurttal

Igazán fénylővé varázsolhatjuk a fakó, élettelen hajunkat a joghurtos maszkkal. Egyszerűen csak masszírozzunk a hajunkba egy pohár natúr joghurtot, majd hagyjuk hatni 15-20 percen keresztül. Ekkor alaposan mossuk, öblítsük ki, és élvezzük az eredményt!

Hajfestés természetesen – kávéval

Nemcsak a különféle hajpakolásokkal és -maszkokkal varázsolhatjuk természetes módon egészségessé és csillogóvá a hajunkat, de már a festésnél is alkalmazhatunk házi csodaszert. Ilyen például a kávé. Készítsünk egy nagyon erős biokávét, legyen egy jó eszpresszó! Várjuk meg, amíg kihűl. Keverjünk össze 2 csésze természetes hajbalzsamot 2 evőkanál kávézaccal és egy csészével a kihűlt kávéból. Kenjük, masszírozzuk a hajunkba, és hagyjuk rajta egy órán keresztül. Mossuk, öblítsük ki alaposan. Csokoládészínű hajunk lesz tőle. Ha almaecettel öblítjük le a festéket, tovább maradhat meg a színe.