Siker

Mi már tudjuk, hova csábít az ősz: programajánló

Hamarosan itt az ősz, és eszünkbe juthat az őszi falevelek színkavalkádja, ami remekül megmutatkozik a programok színes választékában is. Közös terepfutás, sportágválasztás, szüret, sajtmustra, színházak, közösségi kertek és Kutatók Éjszakája vár ránk.

Tokaji Ősz – szeptember 15–17.

Tokaj-Hegyalja ikonikussá vált borgasztronómiai eseménye immár a 14. alkalommal ismét nagy dobásra készül. A háromnapos esemény a borvidék nagyságára és a királyok borára, a borok királyára, a tokaji aszúra szeretné felhívni a figyelmet. Pénteken egy gálavacsorán vehetünk részt Mádon. Szombaton személyesen is megismerhetjük a borvidék jeles termelőit. A következő helyszínek közül választhatunk:

  • Tokaj
  • Tarcal
  • Bodrogkeresztúr
  • Tolcsva
  • Olaszliszka
  • Mád
  • Abaújszántó
  • Tállya
  • Mezőzombor

A különböző várososokban 12 tételes vezetett borkóstolón vehetünk részt, melyet a helyi borászok tartanak. De ha nem szeretnénk lemaradni a Tokaji Borlovagrend legújabb tagjainak felavatásáról, akkor 15:00-ra tegyük szabaddá magunkat. Ha profik vagyunk, akkor a tokaji zsinagógában részesei lehetünk egy exkluzív mesterkurzusnak is, melyet az Axa Millésimes Master of Wine fog tartani. Este a Paulay Ede Színházban egy nagykóstolóra mehetünk, ahol Tokaj 50 top borászatával ismerkedhetünk meg (a kóstoló alkonyatig tart). Ha pedig a borok mellett pezsegnénk is egy kicsit, akkor este 8 órától a leghíresebb pezsgőházak „buborékosait” kóstolhatjuk végig. Tartogassunk némi energiát vasárnapra is, mert Mezőzomboron egy igazi dűlőtúrára mehetünk. Nézzük meg a saját szemünkkel az aszúszedő asszonyokat, a szőlészeket, akik nem összekeverendők a borászokkal, szippantsunk bele a szüretittas levegőbe, s végül zárjuk a napunkat a Filagória kilátónál egy piknikkel.

Fotó: iStock.com/Rostislav_Sedlacek

Fotó: iStock.com/Rostislav_Sedlacek

Színházak Éjszakája – szeptember 16.

Egy egyéjszakás kaland a kultúra kedvelőinek. Egy este, amikor mi is részeseivé válhatunk az előadásoknak, amikor benézhetünk a kulisszák mögé és felmehetünk a színpadra. Amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny, egy este, ami rajtunk múlik, hogy mikor ér véget, egy éjszaka, amikor egészen közelről érezhetjük a „színházak illatát”, megérinthetjük a bútorokat, díszleteket, beszélhetünk a színészekkel, súgókkal, felpróbálhatjuk a jelmezeket… Jó hír, hogy lesz gyermek-, diák- és nyugdíjaskedvezmény is. Szeptember negyedikétől kereshetjük a részletes programot az interneten. Ott a helyünk!

Terepfutás a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadaspark már önmagában is egy remek program, de szeptember másodikán az egész család futhat egyet a Terepfutó Kupáért. Csodás kilátás, merész terep, és a teljesítésért ajándék vadasparki belépő jár a nevezőknek. Készen állunk?

Rajt-cél: Budakeszi Vadaspark főbejárat

Versenyszámok:

  • Vadas Ovis (300 m)
  • Vadas Sulis (800 m)
  • Vadas Családi Kör (300 m)
  • Vadterepező (4 km)
  • VadExtrémke (9 km)
  • VadExtrém (18 km)
  • Erdőkerülő túra (4 km)

Közösségi Kertek Éjszakája – szeptember 2.

Az elmúlt években több tucat közösségi kert jött létre Budapesten és vidéken. Elhanyagolt lakótelepi zöldterületek, iskolaudvarok vagy épp üresen álló belvárosi foghíjtelkek alakultak rövid idő alatt helyi és egészséges zöldségek, gyümölcsök megtermelésére, pihenésre, kapcsolatépítésre alkalmas sokfunkciós közösségi terekké. A veteményeknek köszönhetően rengeteg kapcsolat alakul ki az egy kerület, de különböző utcák lakói között, akik nagy valószínűséggel nem is ismernék egymást, hiszen kevés az esély arra, hogy Budapesten egy két utcával arrébb lakó szomszédunkat ismerjük. Ezekben a kertekben lehet bográcsozni, osztálytalálkozót, születésnapot tartani vagy éppenséggel jógázni. A Közösségi Kertek Éjszakáján betekinthetünk eme kis rejtett helyekre, ahol megtudhatjuk, hogy hogyan válhatunk mi is „földbirtokossá”, ismerkedhetünk a különböző helyszínekkel, ahol más és más programokkal várnak minket.

Ide mehetünk:

  1. IBIS kert: 1091 Budapest, Ferde utca 1–3.
  2. Leonardo kert: Leonardo és Tömő utca sarok
  3. Kerthatár kert: Soroksári út 166/A, bejárat a Határ út felől
  4. Árnyas kert: 1191 Budapest, Vak Bottyán utca és Kosárfonó utca kereszteződése, a volt KRESZ-parkban
  5. Csárdás kert: Csárda u. 2.
  6. ZUGkert: 1144 Budapest, Zsálya utca
  7. Kisdiófa kert: Kisdiófa u. 4.
Fotó: iStock.com/Martinan

Fotó: iStock.com/Martinan

XXI. Budapesti Nagy Sportágválasztó – szeptember 15.

Egy rendezvény, ahol kicsik és nagyok legalább 100 különböző sportágat próbálhatnak ki teljesen ingyen. Egy rendezvény, ahol a kicsik találkozhatnak olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal, sőt, az erejüket is összemérhetik velük. Ahol rácsodálkozhatnak saját teljesítőképességükre, megtalálhatják az igazán nekik való sportot, edzőt. Láthatnak bemutatókat, nyílt edzéseket és az óvodásoktól kezdve a nyugdíjas korosztályig mindenkit sok szeretettel várnak. A sportcipőnket ne felejtsük otthon, és azt a gondolatot se, hogy a sportot nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni!

V. Magyar Sajtmustra – szeptember 29. – október 1.

Nyíregyházán szinte biztos, hogy még a hold is sajtból lesz ezeken a napokon, amikor a sajtkészítő szakma színe java mutatja be a finomabbnál finomabb hazai sajtokat. Az első napon sajtversenyt tartanak, melyen szakmai zsűri előtt mérettetnek meg az ízletes Kárpát-medencei sajtok. A verseny ideje alatt konferenciák, szakmai előadások lesznek. A második és harmadik napon már a sajtimádó nagyközönség előtt is megnyílnak a kapuk. Megleshetjük a sajtkészítés fortélyait, kipróbálhatjuk a vajköpülést, részt vehetünk gasztronómiai workshopokon, és a gyerekekre is gondoltak a szervezők. Őket külön kalandozásokra invitálják. Sajtra fel!

Kutatók Éjszakája – szeptember 29.

Egy éjszaka, amikor a fizikaóra unalmas kiskocsi-kísérletein kívül igazán izgalmas dolgokkal ismerkedhetünk meg. A programokat lehetetlen lenne felsorolni, mert minden egyetem szinte majd minden kara különleges programokkal készül. Mehetünk barátokkal vagy a családdal. Egy biztos: másnap kicsit álmosan, de sok-sok tudással, új ismeretekkel bővülve ébredhetünk. Vétek lenne kihagyni!