Otthon

Madárijesztő-találkozót tartanak Mohácson

Mohácsi kötődésű művészek ötlete alapján vasárnap tartják meg a harmadik Szabadtéri Madárijesztő Találkozót a Duna-parti város Szőlőhegy elnevezésű településrészén – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A különleges kezdeményezés célja a madárijesztő-készítés hagyományának folytatása és újraértelmezése, illetve a téma művészi feldolgozása. A programot beharangozó – a szervező Tatai Tibor grafikus és Sándor Miklós festőművész által jegyzett – közlemény szerint a környéken régen jellemzően hangot adó, szélkereplő madárijesztőket készítettek a szőlősgazdák termésük védelmében.

Fotó:Pixabay/AdinaVoicu

Fotó:Pixabay/AdinaVoicu

A tradicionális formájú és anyaghasználatú madárijesztők mellett a mai kor anyagait és hulladék tárgyait is felhasználják a találkozón részt vevő alkotók – írták. A madárijesztőket vasárnaptól a szabadban mutatják be egy hónapon keresztül a mohácsi Szőlőhegyen. A szabadtéri tárlatot a helyszínen vasárnap egynapos kamarakiállítás is kíséri, amelyen a részt vevő alkotók válogatott munkái lesznek láthatóak.

Az írásos összegzés szerint az idei találkozó fő látványosságának ígérkezik az az öreg Lada személyautó, amelyet színes, hulladékfonalakból kézzel horgolt „ruhába” öltöztetnek majd. Kitértek arra is, hogy a helyi szőlősgazdák idén is választhatnak az alkotásokból, hogy saját kertjükben helyezzék el azokat. Sárkics Eszter szervező az MTI érdeklődésére elmondta: a tavalyi találkozón több mint 30 madárijesztő készült, és idén is hasonló mennyiségű alkotásra számítanak. Több diákcsoport is bejelentkezett, akik kész alkotásaikkal érkeznek – tette hozzá.