Otthon

Menorca – a nyugalom szigete

Az öttagú Baleári-szigetek harmadik nagyobb szigete Mallorca és Ibiza mellett általában a háttérbe szorul, pedig legalább olyan szuper célpont túrázóknak, búvároknak és a kisebb, meghitt strandok szerelmeseinek.

A csupán 696 négyzetkilométeres sziget igazi kis paradicsom, amit elsősorban a pihenni vágyók, a gyerekkel nyaralók és az idősebb korosztály preferál. Menorcának egyébként több strandja van, mint Mallorcának is Ibizának együttvéve, így egy nyaralás alatt akár mindennap más strandot is kipróbálhatunk, sőt, komoly esély van rá, hogy találunk egy eldugott, békés – szinte privát – partszakaszt.

Fotó: iStock.com/Nachosuch

Fotó: iStock.com/Nachosuch

Kocsival a sziget körül

Az apró sziget fél nap alatt körbejárható, de az autóbérlés erősen ajánlott, hiszen így függetlenedhetünk a kevésbé kiszámítható tömegközlekedéstől. A strandolás mellett érdemes meglátogatni Menorca két nagyobb városát, Cuitadellát és Maót, amelyek a sziget két végén találhatók. Ebben a két városban él a spanyol és katalán nyelvű lakosság háromnegyede, de sok brit, francia és német is lakik a szigeten. A két nagyobb városban egy röpke bepillantást nyerhetünk a helyiek életmódjába is, hiszen a főváros, Maó kikötőjében egymást érik a halászhajók, amelyek a napnyugta közeledtével sorra befutnak, hogy a város éttermeibe szállítsák a friss fogásokat. A kulináris élvezetnek pedig – mint Spanyolországban bárhol – mindenképp érdemes hódolni, a helyiek specialitása a homárragu és a paella, amit nem szabad kihagyni. Ahogy a nyári fiesztákat és lovasbemutatókat sem, amelyeknek nagy hagyománya van a szigeten, sőt, Menorca még saját lófajtával is büszkélkedhet, a menorquínnal. Van még egy helyi jellegzetesség, amely összefonódik a sziget nevével, ez pedig a menorcai szandál. Rengeteg helybéli lakos, de a legtöbb turista is ezt viseli, nem is csoda, hiszen nagyon kényelmes, és rengetegféle pompás színben kapható a szigeten.

A fővárosból kisebb hajókirándulást is tehetünk például egy üvegfenekű katamaránon. Míg a felszínen megcsodálhatjuk a környék épületeit – régi, a György-kori Angliát idéző és egészen új, modern nyaralók is sorakoznak a part mentén –, addig a hajó aljában a tengeri élővilághoz kerülhetünk közelebb.

Fotó: iStock.com/Rudi_Lange

Fotó: iStock.com/Rudi_Lange

Világítótornyok között

Ha már unjuk a napon való heverészést és a fürdőzést (meg lehet azt unni egyáltalán?), vagy a nap végén, a hűvösebb időben még kirándulnánk egyet, hogy lássunk egy különleges naplementét is, akkor érdemes végigjárni a sziget hét világítótornyát is, ahonnan – mondanunk sem kell – fantasztikus kilátás nyílik a nyílt vízre, miközben a lábunk alatt lévő sziklákat nyaldossák a Földközi-tenger hullámai.

A legmegkapóbb látványt talán a Far de Favàritx névre keresztelt torony nyújtja, amely a sziget északkeleti csücskén ácsorog egészen magányosan, mindentől távol. A drámai hangulatot csak külön fokozza, hogy az építmény nem látogatható, de nem is őrzi senki, így a kíváncsi turisták által kitaposott ösvényen, a kerítésen átmászva, juthatunk a tövéhez, ahonnan akár a tengerbe nyúló sziklákra is kisétálhatunk. Olyan érzés, mintha belegyalogoltunk voltunk a habokba, felejthetetlen élmény.

Fotó: iStock.com/LUNAMARINA

Fotó: iStock.com/LUNAMARINA

Ha valaki tehát nem veti meg a jó strandokat, a csodás ételeket, a garantált jó időt és a szemkápráztató kilátást a Földközi-tengerre, vegye fel Menorcát a bakancslistájára, érdemes egy esélyt adni ennek a kedves kis szigetnek.