Konyha

Szilvalekvár extrákkal

Itt az augusztus és a szilvaszezon, így a nyár végén, az iskolakezdés előtt talán még időt is tudunk szakítani a befőzésre, lekvár- és kompótkészítésre. Mutatunk most egy szilvalekvárt, egy kis extrával.

Hozzávalók:

2,5 kg szilva

1,5 kg alma

fél kg paradicsom

1,5 kg cukor

néhány szegfűszeg

1 db fahéjrúd

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Elkészítése:

A szilvát kimagozzuk, kevés vízzel, a szegfűszeggel és a fahéjjal feltesszük a tűzhelyre párolódni. Mikor már van egy kis leve, a cukrot is hozzátesszük. Az almát is kimagozzuk, de nem hámozzuk meg, csak apró kockákra vágjuk, és rögtön mehet is a szilvához az edénybe. A paradicsomot is meghámozzuk, apóra darabokra vágjuk, és hozzáadjuk a szilvához és az almához. Érdemes óvatosan bánni a paradicsom mennyiségével, ugyanis kissé pikánssá teszi a lekvárt, ami nem biztos, hogy az egész családnak ízlik majd. De lehet variálni naranccsal, citrommal is. Ezeket sokáig érdemes áztatni, majd apróra vágni, és héjával együtt hozzáadni a szilvát, almát és a fűszereket tartalmazó keverékhez. Főzés közben folyamatosan kevergessük a lábos tartalmát, mert könnyen leéghet. Az alma állagát érdemes nézni, ha már az is megpuhult, akkor készült el a lekvárunk. Ekkor még darabos lesz, de ne aggódjunk, élvezet lesz ráharapni a nagyobb gyümölcsdarabokra. Befőttesüvegekbe merjük még melegen, aztán jöhet a dunsztolás, és irány a spájz! Száraz húsokhoz és süteményekhez egyaránt ajánljuk.

Bátrabb vállalkozók egy kis szilvapálinkával is megbolondíthatják, de abból csak az utolsó pillanatban szabad a főzethez adni egy pohárkával, nehogy túl erős legyen.