Egészség

Agyfagyás – avagy mitől fáj a fejünk, ha jégkrémet eszünk?

Biztosan mindannyiunknak ismerős az érzés, amikor végre nagyot harapunk egy jégkrémből vagy kortyolunk egyet a hideg jégkásából, és hirtelen fejgörcsünk lesz. Íme a tudományos magyarázat.

Az agyfagyás – akárcsak például a migrén – a fejfájás egy fajtája. Még hivatalos latin elnevezése is van: sphenopalatine ganglioneuralgia, de brit nyelvterületen gyakran csak „ice cream headache”, azaz fagylaltfejfájás néven emlegetik. Általában nagyon hirtelen jelentkezik, és pár pillanat után el is múlik az érzés.

Fotó: iStock.com/Geshas

Fotó: iStock.com/Geshas

Mi okozza a hideg miatti fejfájást?

Ha iszunk vagy eszünk valami hideget, hirtelen megváltozik a torkunk és a szájpadlásunk hőmérséklete. Itt kapcsolódik a nyaki ütőerünk az agyunkhoz, tehát ez a terület telis-tele van vérerekkel. A hirtelen hőmérséklet-változás ezeknek az ereknek a tágulásához, majd hirtelen összehúzódásához vezet. Dwayne Godwin, a Wake Forest Baptista Orvosi Központ idegtudósa szerint ez a gyors tágulás és összehúzódás okozza a fejfájást. Jorge Serrador neurológus szerint viszont a vér hirtelen áramlása a véredényben nyomást gyakorol a koponyára, és ezt érezzük olyan kellemetlennek.

Tehetünk ellene?

A biztos módszer, hogy nem fogyasztunk nagyon hideg ételt vagy italt, de tudjuk jól, hogy ez szinte lehetetlen. Ha már megfájdul a fejünk, a legjobb, amit tehetünk, hogy iszunk gyorsan valami langyosat, vagy nyelvünket a szájpadlásunkhoz nyomjuk, így próbálva meg növelni torkunk hőmérsékletét. Bár a jelenség pontos élettani részletei még ma sem ismertek, de egy biztos, mindannyian vállaljuk néha ezt a kockázatot egy kis fagylaltért.