Csillagok

Ma van a balkezesek világnapja

1992 óta augusztus 13-án tartjuk a balkezesek nemzetközi világnapját, ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekességet róluk.

Elnyomva

A lakosságnak csupán 10-15 százaléka balkezes, de jóval többen lehetnek azok, főleg az idősebb generáció tagjai között, akik bár balkezesek lettek volna, a társadalmi normák hatására gyerekkorukban átszoktatták őket a jobb kezükre. Az átszoktatás sok esetben megviselte a gyerekeket, hiszen ügyetlenebbnek érezték magukat, épp úgy, ahogyan egy jobbkezes, ha bal kézzel próbál írni. Szerencsére mára már kikopott ez a szokás, így a balkezesek száma lassan, de folyamatosan növekszik.

kezek

Genetika vagy felvett szokás?

A balkezesség lehet örökölt tulajdonság, de egyáltalán nem biztos, hogy egy balkezes szülőnek balkezes lesz a gyereke. Ha mindkét szülőnek a bal a domináns keze, akkor is csak maximum 50% esély van arra, hogy a gyereküké is az lesz. Egypetéjű ikreknél gyakrabban előfordul a jelenség, és általában ha az egyik iker balkezes, akkor nagy valószínűséggel a másik is az lesz.

Ha valaki jobbkezesnek születik, de komoly sérülés éri a kezét, akkor előfordulhat, hogy az agya automatikusan átáll, és a bal keze veszi át ezt a szerepet.

Balkezes eszközök

Szerencsére ma már a kereskedelem is ráébredt, hogy igenis van igény a balkezeseknek szánt használati tárgyakra, különös tekintettel az íróeszközökre és az ollókra, így egyre több ilyet találhatunk a boltokban.

A balkezesek kreatívabbak?

Bár nem bizonyított, régóta él a köztudatban, hogy a balkezesek agya másképp működik, épp ezért gyakran kreatívabbak, kiemelkedőbbek a művészetben. Ha ez az állítás nem is igaz, az kétségtelen, hogy nagy előny lehet, ha valaki megtanulja mindkét kezét ügyesen használni. A balkezesek egy bizonyos százaléka saját bevallása szerint is inkább kétkezes.

Híres balkezesek

A teljesség igénye nélkül íme néhány híres balkezes: Ludwig van Beethoven, Leonardo da Vinci, Petőfi Sándor, Pablo Picasso, Viktória brit királynő, Barack Obama, Marie Curie, Alan Turing, Bob Dylan, Paul McCartney és Lady Gaga.