Csillagok

Ma este lehet leglátványosabb a Perseidák meteorraj

Csak lehet, ugyanis az idei csillagzáport több tényező is zavarhatja, például a felhőzet és a telihold erős fénye is. Bízzunk benne, hogy sikerül elcsípnünk néhány hullócsillagot ma este.

Tegnap kezdődött az év egyik legnagyszerűbb égi látványossága, a Perseidák meteorraj átvonulása. A meteorok minden évben megérkeznek, az aktivitásuk augusztus 11-e és 13-a között a legmagasabb, vagyis ilyenkor láthatjuk a legtöbb meteort. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja szerint az idei óriási csillaghullás-sorozat ma este lesz a leglátványosabb.

Ha szerencsénk lesz, és nem lesz felhős az ég, akkor érdemes olyan helyről megfigyelnünk a csodás égi látványosságot, ahol alacsony a fényszennyezés. A belváros közepén, ahol fényárban úsznak az utcák, például biztosan nem fogunk látni belőle semmit.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Mivel idén a csillaghullás előtt egy nappal volt telihold, így a Hold fénye is erősen zavarhatja a Perseidák megfigyelését. Néhány hullócsillagot azért elkaphatunk – feltéve persze, hogy a mai változékony időben felhők sem zavarják a látványt.

De mik azok a Perseidák?

Ez talán a legismertebb sűrű meteorraj, amelyet a köznyelv Szent Lőrinc könnyeinek is nevez. Szent Lőrinc Kr. u 256. augusztus 10-én halt vértanúhalált, akkoriban azonban még nem a mai időszámítást használták, így a két eseményt több száz évvel később kapcsolta össze a népnyelv.

Az első megfigyelésekről Kr. u. 36-ból, Kínából maradtak fent feljegyzések, de a 8. és a 9. századi Japánban és Koreában is dokumentálták már őket. Újkori felfedezésük és a kiszámítható ciklikusság felismerése 1835-re tehető, ekkor figyelte meg alaposabban őket egy belga csillagász, polihisztor, Adolphe Quetelet, és ekkortól használjuk a Perseidák elnevezést is. A meteorok látszólag a Perseus csillagkép irányából érkeznek, ezért ezt a nevet kapta, de valójában az égbolt bármely részén feltűnhetnek. A tapasztalatok szerint déli és északi irányba nézve láthatjuk a legszebbeket.