Egészség

Ezek állhatnak a fájdalmas menzesz hátterében

A menstruáció fájdalmas, legalábbis a legtöbbünknek, na de nem mindegy, hogy mennyire. Van az a kín, erős vérzés és rosszullét, amivel igenis orvoshoz kell fordulni.

Csakhogy annyira megszoktuk, hogy azokon a bizonyos napokon, sőt már előtte is néhány nappal rosszul vagyunk, hányingerünk, hasmenésünk van, vagy épp falási rohamaink, a méhünk majd leszakad, a fejünk fáj, a lábunk görcsöl, a közérzetünk az energiaszintünkkel együtt a padlón játszadozik, hogy akármilyen új tünet is jön be a képbe, csak legyintünk, és beveszünk még egy fájdalomcsillapítót. Pedig néha a menstruációs problémák valami olyan betegségre hívják fel a figyelmet, amivel érdemes foglalkozni – és nem mellesleg a gyógyulással a szörnyű napok nehezétől is megszabadulhatunk.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Ki mondja meg, mi a normális?

Ahány nő és ahány hónap, annyiféle menzesz van. Emiatt elég nehéz eldönteni, hogy a túl korán, túl későn, túl gyengén, túl erősen vagy akárhogy máshogy jelentkező vérzés most akkor orvosi problémának minősül, vagy csak a hormonok újabb szadista játékának. Mennyi vér a normális? Milyen állag a normális, meg milyen közérzet? Normális, ha szabadságot kell kivenni aznapra, vagy ha meg sem érezzük az egészet? Szüntelenül azt keressük, mi a normális és az elfogadható, mi van megírva a nagykönyvekben, pedig méhünk bélését, annak leválását az az érzékeny hormonrendszer alakítja ki, ami csak a sajátunk. És ami nagyon könnyen kibillen az egyensúlyából.

Erős vérzés, komoly görcsök

Inkább akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha magunkhoz képest valami nagyot változott, például sokkal erősebb a vérzés, sokkal nagyobbak a görcsök, nem hatnak a szokásos módszerek. Vizsgáljuk meg az életünket, az elmúlt hónapokat, mert lehet, hogy több stressz ért minket, épp szakítottunk, vagy munkahelyet váltottunk, elköltöztünk, nagy vitákba keveredtünk. Ha a lelki életünkben nem történt nagy változás, akkor jöhetnek a testi tünetek. A nőgyógyász elküld szépen vérvételes hormonvizsgálatra, ami nagyon fontos, hiszen kiderül, rendesen működik-e a szervezetünk – és itt már megadják a normális és a nem normális határértékeit. Jó tudni, hogy még ha ki is derül valamilyen hormonzavar, az egyensúlyi állapotot gyógyszerekkel vissza lehet állítani.

A négy legnagyobb félelmünk

Ezek az endometriózis, a PCOS, a ciszta és a mióma. Alapvetően mindegyiktől megijedünk, amikor a vérvételt megelőző ultrahangvizsgálaton esetleg felfedezi valamelyiket az orvos, pedig nem feltétlenül van nagy baj. Persze ki kell zárni a rákot és minden egyéb nyavalyát, de a ciszták maguktól is felszívódhatnak, a simazizom-daganat, azaz a mióma pedig indokolt esetben laparoszkópos műtéttel eltávolítható – de operáció nélkül is megszabadulhatunk tőle. Az endometriózis és a PCOS már komolyabb ügy, megállapításukhoz alapos orvosi kivizsgáláson kell átesnünk. Csakis szakember állíthatja fel a diagnózist, ezért ne féljünk még otthon valami olyantól, ami nem is biztos, hogy létezik. Ha pedig mégis betegek vagyunk, rengeteg kezelés segíthet a problémákon.

Fotó: iStock.com/ gpointstudio

Fotó: iStock.com/ gpointstudio

Begyulladt medence

Nem mindig a hormonrendszerünkkel vagy a méhünkkel van a baj, ha fájdalmas a menstruációnk. Van még ott egy csomó szerv, amivel gond adódhat, például egy alapos felfázás, hólyaggyulladás, bélpanaszok, és még sorolhatnánk. Maga a méh is begyulladhat a petefészkekkel együtt, ennek tünete a láz és az erős hasi fájdalom lehet. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert nehéz megkülönböztetni egymástól a különböző szervek panaszait.