Stílus

Gyönyörű körmök, ápolt kezek ötven felett is

Odafigyelünk a bőrápolásra, kenegetjük az arcunkat, a lábunkat mindenféle krémmel, a kezünk azonban sokszor valahogy kiesik a látószögünkből. Pedig ennek a testrészünknek a „karbantartása” is fontos, nemcsak a bőrünkre, de a körmünkre is érdemes odafigyelni. Vagyis ötven felett is lehet gyönyörű a körmünk és ápolt a kezünk – mutatjuk, hogyan!

A kezünk, a kézfejünk, a körmeink sok mindent elárulnak rólunk. Nem is gondolnánk, mennyire beszédes lehet a bőrünk, a tapintásunk vagy éppen a körömágy és a körömlakk. Többek között ezért is érdemes odafigyelnünk ezen testrészünk ápolására is, az egészség és a szépség fontos része, hogy a kézfejünk tiszta és gondozott legyen.

Napi körömmustra

A köröm alatti terület kitakarítását ajánlott napi rendszerességgel elvégezni, ahogyan a kézfejünk krémezését is. Ez utóbbit akár naponta többször is elvégezhetjük. Erre jó trükk, ha a lakás különböző pontjain tartunk egy-egy tubus kézkrémet. A fürdőszobában, a hálószobában, a mosogató mellett, de az autóban vagy a táskánkban is elfér egy, így bárhol, bármikor bekenhetjük vele a kezünket. Ezek a kamillás, aloe verás vagy mandulaolajos készítmények puhává varázsolhatják a bőrünket, ápolják a körömágyat és természetesen a körmünket.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

A körömvágást, -reszelést, valamint a körömágy rendbetételét elegendő, ha hetente végezzük. Ügyeljünk arra, hogy a körmeink egyforma hosszúságúak legyenek, és a formázásnál vegyük figyelembe a hétköznapjainkat – milyen hosszúság az, amely nem gátol a mindennapi teendőink elvégzése során?

Hetente lakkozzunk

A körömlakkozás is lehet heti program, ha elég tartós lakkot használunk, de ha korábban kezd kopni, akkor mossuk le, ne járjunk lepattogzott körömlakkal, mert nem szép látvány, és azt az érzést keltheti az emberekben, hogy nem foglalkozunk a külsőnkkel, esetleg hogy igénytelenek vagyunk, ami pedig nem célunk. Ha nincs időnk lakkozni, csak mossuk le a festéket, és járjunk színtelen körmökkel, és majd a hétvégén vagy a szabadnapunkon kifesthetjük. Vagy bízzuk szakemberre, a manikűrösök jellemzően tartósabb termékekkel dolgoznak, nem beszélve az újfajta technikákról, amikkel még talán hegyet is mászhatunk, a körömlakkunk akkor sem kopik.

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

A puha kezek titka

A mindennapi kézmosáshoz ajánlott glicerines, bőrsemleges (folyékony) szappant használni. Bár még messze van, télen ne használjunk vizes bázisú hidratálókrémet, inkább glicerines, lanolinos krémet vagy körömvirágbalzsamot. Ha van rá időnk, akár havonta leradírozhatjuk a kézfejünkön a bőrt: egy kevés étolajban keverjünk el finom szemcséjű cukrot, és ezt vigyük fel a kezünk bőrére laza, körkörös mozdulatokkal. Dörzsöljük bele alaposan, hagyjuk hatni, majd öblítsük le.

A paraffinos kézpakolás pedig már egyetlen alkalom után is látványos eredményt mutat. Olvasszuk fel a paraffint, majd egy hajfestő ecset segítségével kenjük a korábban alaposan bekrémezett kézfejünkre. Csomagoljuk be műanyag fóliába vagy húzzunk rá egy zacskót. Végül tekerjük be mindkét kézfejünket egy-egy törülközővel. 10-15 perc múlva mossuk le a paraffint, és élvezzük a pihe-puha bőrünk érintését!