Egészség

Előzzük meg a bajt, tartsuk szemmel az anyajegyeinket

A rendszeres önvizsgálat nem csak a melleinket tekintve fontos – az anyajegyeinket is ajánlott alkalmanként átnézni, hogy időben felismerjük a rendellenességeket.

Napozási szokásaink és a megfelelő fényvédelem mind-mind befolyásolhatják a rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásának kockázatát. Az önvizsgálat mellett az éves szűrés is nagyon fontos, ahol a bőrgyógyász eg speciális nagyítóval vizsgálja meg anyajegyeink szerkezetét. Ha azonban elváltozást észlelünk vagy egy olyan anyajegyet találunk magunkon, ami korábban nem volt ott, ne várjuk meg az egy év leteltét, hanem kérjünk időpontot a bőrgyógyászatra. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan végezzük el körültekintően az önvizsgálatot.

Fotó: iStock.com/olgaecat

Fotó: iStock.com/olgaecat

ABCD-szabály

Az önvizsgálatot tekintve az úgynevezett ABCD-szabályt kell alkalmaznunk.

A: Aszimmetria. Az anyajegynek szimmetrikusnak kell lennie, tehát ha nem szabályos, nem kerek alakú vagy az egyik irányban hosszabb, az gyanakvásra adhat okot.

B: Border, azaz szegély. Normál esetben az anyajegy széle kontúros, és nem elmosódott.

C: Color, azaz szín. Az anyajegynek egységes színűnek kell lennie. Akkor lehet baj, ha besötétedik, esetleg lilává, szürkévé, foltossá válik.

D: Durchmesser, azaz átmérő. Általában akkor gyanakodhatunk, ha anyajegyünk átmérője meghaladja az 5 mm-t, azonban kisebb esetében is figyelnünk kell a fenti jellemzőket.

Emellett mindig figyeljük, hogy anyajegyeink nem változnak-e meg látványosan, illetve hogy újak nem jelennek-e meg a testünkön. Fejbőrünket, hajlatainkat is mindig nézzük át.