Stílus

Ne a vízkő legyen az úr! Filléres házi praktikák, melyekkel végleg eltüntethetjük

A vegyszerek nemcsak drágák, de akár károsak is lehetnek a környezetünkre, a gyerekekre és persze ránk, felnőttekre is. A vízkőtől házi szerekkel is könnyen megszabadulhatunk, akár fillérekből.

Ecet

Az első és legfontosabb eszközünk az ecet. Kifejezetten olcsó, ha a tisztítószerek áraihoz hasonlítjuk, és erősen oldja a vízkövet. Az eltömődött csaptelepeknek, vízköves vízforralóknak csak egy éjszakát kell ecetes vízben ázniuk, másnap könnyedén eltávolíthatjuk a lerakódásokat. Majdnem minden felületre használhatjuk – de rézre ne! –, azaz a mosogatóban és a csempéken, kádban, vécében is. Ha makacs vízkővel találkozunk, akkor használjuk nyugodtan töményen az ecetet, vagy vegyünk húsz százalékos töménységűt. A szaga ugyan erős, de aztán hamar elillan, cserébe pedig még fertőtlenít és fehérít is. Meggkönnyítjük a saját dolgunkat, ha nem rögtön az ecetes szivaccsal súrolunk, hanem ecetes vízzel áztatunk, aztán fél óra várakozás után dörgöljük át a felületet. Csempéknél, zuhanyfüggönyöknél vagy más függőleges helyen keverjük az ecetet masszává egy kis liszttel vagy szódabikarbónával, és ezt hagyjuk állni.

Fotó: iStock.com/jordachelr

Fotó: iStock.com/jordachelr

Citromlé

Szintén hatékony vízkőoldó és fehérítő szer, és természetesebb nem is lehetne. Egy citromot vágjunk félbe, és már használhatjuk is, nagyobb felületekhez a levét facsarjuk ki, mártsuk bele a szivacsot – természetesen minden takarításnál viseljünk gumikesztyűt – és már súrolhatunk is. Az ecethez hasonlóan nyugodtan hagyjuk állni a felületen. Ha fokoznánk a súrolóerőt, keverjük össze egy kis szemcsés sóval vagy szódabikarbónával! Ha még hatékonyabb, természetes szert keresünk, vásároljunk citromsavat!

Szódabikarbóna

A háztartás nagy barátja, mert szinte bármire használhatjuk. Vízkő eltávolításához súrolóporként bánjunk vele, és egy szivaccsal dörzsöljük át a felületeket – egyedül arra vigyázzunk, hogy fehéríthet is. Egy kis víz segítségével masszát is készíthetünk belőle, így ott tudjuk hagyni akár a kád oldalán vagy a csempén. Ecettel keverve vigyázzunk, mert bugyborékoló elegyet alkot, ennek gőzét ne lélegezzük be, cserébe viszont az ecet–szódabikarbóna páros a kisebb dugulásokkal és a makacs kosszal is elbánik. Ha vastag vízkőréteget kell lerobbantanunk, ezt a keveréket használjuk!

Fotó: iStock.com/Geo-grafika

Fotó: iStock.com/Geo-grafika

Mosószóda

Oldja a zsírt és a vízkövet is, a legjobb pedig, hogy háztartási, illetve bioboltokban olcsón hozzájuthatunk – a másik neve nátrium-karbonát, hátha így több helyen megtaláljuk. Kiváló takarító- és mosószer önmagában is, csak vizes szivaccsal kell használnunk. Mivel nem tartalmaz mesterséges anyagokat, az érzékeny bőrűek is bátran használhatják, és fontos környezetvédelmi szempont, hogy a mosószóda teljesen lebomlik a vízben.

Kóla

Szokatlan módszer, de sokaknak bevált. Főleg a nem fehér felületeken érdemes vele próbálkozni, és lehetőség szerint jó szénsavas legyen. Önthetjük a vécébe is vagy bármilyen felületre – hagyjuk fél órát állni, és nedves szivaccsal dörzsöljük le. Cukortartalma miatt ragadhat, ezért ne hagyjuk sokáig száradni, az öblítés is legyen alapos. És hogy mi oldja a kólában a vízkövet? A sok citromsav és foszforsav – igen, azok az anyagok, amik a fogainkra is káros hatással vannak.