Te + Én

Kényelmetlen kérdések, amiket meg kell beszélnünk a párunkkal

Mégpedig leginkább még a kapcsolatunk elején. Ha nem is az első randevún, de néhány hét elteltével érdemes tisztázni azokat a kérdéseket, amik nagyban befolyásolhatják a kettőnk közötti kapcsolatot. Kényes témák, kényelmetlen kérdések.

Mindannyian tudjuk, hogy a jó kommunikáció kulcsfontosságú része a társkeresésnek és a párkapcsolatoknak, de bizonyos témák meglehetősen ijesztően hatnak a számunkra. Olyan kényes kérdések ezek, amiket félve teszünk fel a partnerünknek – többek között azért, mert nagyban befolyásolhatják a kapcsolatunk folytatását. De éppen ezért elkerülhetetlen, hogy megbeszéljük, mert ha a nagyobb, fontosabb területeken különbségek vannak közöttünk, talán az is bizonytalanná válik, hogy együtt folytassuk-e tovább, vagy esetleg külön utakon.

Fotó: Unsplash/ Joshua Ness

Fotó: Unsplash/Joshua Ness

„Mitől félsz a kapcsolatunk szempontjából?”

Vagyis mi az, amitől tarthat a másik, milyen hibákat szeretne elkerülni, milyen helyzetek, tények esetén bizonytalanodna el kettőnkkel kapcsolatban? Van-e bármilyen párkapcsolati félelme? Milyen tapasztalatai voltak eddig a másik nemmel kapcsolatban? Ezek mind olyan kérdések, amelyek egymásból következnek, a segítségükkel már az elején felmérhetjük, hogy mire vágyik a másik, és hogy az passzol-e a mi elképzeléseinkhez.

„Hogyan állsz a pénzügyi kérdésekhez?”

Az anyagiak sokszor megnehezítik az életet még akkor is, ha valaki könnyedebben veszi az ezen a téren felmerülő problémákat. Érdemes megtudni, hogy a partnerünk hogyan áll ehhez a kérdéshez, mit szól a későbbi közös kassza, közös bankszámla lehetőségéhez, de szóba kerülhetnek többek között a megtakarítások, nagyobb kiadási tervek is.

„Szeretnél gyereket?”

Szintén olyan kérdés, amit nem kerülhetünk el, ha komoly kapcsolatban gondolkozunk. Az emberek nem, vagy csak nagyon nehezen változnak, és ha mi szeretnénk, a partnerünk azonban határozottan nem szeretne gyereket, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a megfelelő ember mellett vagyunk-e, vagy sem. Később komoly vitákat is szülhet, ha ebben vagy bármelyik másik fontos kérdésben különbözik a véleményünk.

Ezek a kényes témák pedig lehetnek még: az exszel, a jövőképpel kapcsolatosak, de nem mellesleg az is fontos lehet, hogy mire vágyunk a hálószobában. Vagyis ha nem is beszélünk róla, előbb-utóbb szembesülünk ezekkel a kellemetlen témákkal, ezért jobb lehet még a feszültség kialakulása előtt megbeszélni azokat.