Csillagok

Jelek, hogy a hangulatingadozásunk nem normális

Mentális, fizikai és hormonális oka is lehet, ha rendszeresen azt tapasztaljuk magunkon, hogy szinte egyik pillanatról a másikra, vagy egyik napról a másikra megváltozik a hangulatunk. Egyszer fent vagyunk, másszor lent – olykor minden ok nélkül. Legalábbis azt hisszük, hogy nincs oka. Pedig mindennek van oka.

Teljesen normális, hogy változik a hangulatunk: egyszer jókedvünk van, másszor szomorúak vagyunk, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk semmihez, esetleg idegesek, feszültek, higgadtak, kiegyensúlyozottak vagyunk. Előfordul azonban, amikor szokatlanul sűrűn változik a hangulatunk, ráadásul olykor elég drasztikusan is: az egyik pillanatban még felhőtlenül kacagunk, a másikban pedig magunkba roskadva ülünk a kanapén. A hangulatváltozás általában normális jelenség, de vannak jelek, amik arra utalhatnak, hogy valami nincs rendben velünk.

Fotó: Unsplash/ Quino Al

Fotó: Unsplash/Quino Al

Minden ok nélkül, drasztikusan változik a hangulatunk

Sírásból nevetésben törünk ki és viszont – nem feltétlenül probléma, ha egyszer megesik az emberrel. De rendszeresen? A szélsőséges változás nem feltétlenül normális jelenség, különösen, ha folyton ezt tapasztaljuk magunkon vagy valakin a környezetünkben. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, mert komolyabb pszichés problémára is utalhat a jelenség.

Túl sokáig vagyunk fent és lent

Mentális problémára utalhat az is, ha a „fent” és a „lent” töltött időszakok túl sokáig tartanak valakinél. Ezek a hosszabb, már-már aggodalomra okot adó fázisok akár négy-öt napon keresztül is eltarthatnak, a váltás pedig szembetűnő.

Szélsőséges hangulatok

A hangulatváltozással nincs semmi baj, hiszen mindenki átesik azon, hogy egyszer boldog, másszor pedig rossz kedve van. A szélsőségek azonban itt is aggodalomra adhatnak okot. Különbség van a boldogság és az eufória között – ez utóbbi nem feltétlenül normális jelenség, különösen, ha hosszabb ideig is eltart. És ha még egy mélyebb, depresszív időszak követi, vagy azzal váltakozik, akkor megintcsak van okunk az aggodalomra.

A hangulatváltozások hatására nyugtalanná válhat az alvásunk, nem tudjuk kipihenni magunkat. Ahogyan a munkánkra is rányomhatja a bélyegét, élhetetlenné válhatnak tőle a hétköznapjaink. Ezért ha valami szokatlanul szélsőséges változást észlelünk magunkon huzamosabb ideig, érdemes felkeresni egy szakembert a problémával kapcsolatban.