Konyha

Hűsítő kovászolt vajbab a forró napokra

Ha eddig azt hittük volna, hogy kovászolni csak uborkát lehet, íme egy nagyszerű tipp a konyhából: kovászoljunk vajbabot! A kánikula idején igazán jólesik majd ez a csemege a hűtőből, érdemes kipróbálni.

A vajbab a nyári szezon egyik legkedveltebb zöldsége, készíthetünk belőle levest, főzeléket, fogyaszthatjuk párolva vagy sütve, baconbe tekerve, sőt ahogy alábbi receptünkből kiderül, kovászolva is csodás csemege.

Hozzávalók 1 üveg elkészítéséhez

  • 670 g friss vajbab
  • 1 liter langyos víz
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 30 g só
  • 5 db friss, vagy szárított babérlevél
  • 1 szelet fehér kenyér
  • 1 db 2 literes befőttes üveg
Fotó: Pixabay/Taken

Fotó: Pixabay/Taken

Elkészítés

A megtisztított 2 literes befőttes üveg aljába helyezzük a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet. Miután az alaposan átmosott, friss vajbab mindkét végét levágtuk, az üvegbe töltjük. A sót egy liter langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a vajbabhoz. A tetejére ráteszünk egy szelet fehér kenyeret, és ha szükséges, töltünk még hozzá a sós keverékből. Az üveg száját lefedjük egy kistányérral, vagy a saját fedelével, de nem tekerjük rá. Fontos lefedni, hogy erjedés közben ne fusson ki, azonban ha rátekernénk a kupakját, könnyen lehet, hogy eltörne az üveg. Miután elkészültünk, fénytől védett helyre rakjuk – nehogy túlmelegedjen –, és hat napig pihentetjük. Hat nap múlva leszedjük róla a kenyeret és már fogyaszthatjuk is a kovászolt vajbabunkat! Amit nem használunk fel rögtön, azt tegyük át kisebb üvegekbe, vagy dobozba, öntsük rá a sós levet és egy-két hétig nyugodtan tárolhatjuk a hűtőben. Készíthetünk belőle főzeléket, levest, de önmagában is ínycsiklandó csemege. A leve pedig igazán frissítő a nyári hőségben.