Egészség

A kutatókat máig ámulatba ejti az anyatej csodája: augusztus 1. a szoptatás világnapja

A mai napon, augusztus elsején tartják a szoptatás világnapját. Van is mit ünnepelni, hiszen ez a varázslatos anyag tökéletesen táplálja a csecsemőnket, ráadásul összetétele olyan különleges, hogy még ma is ámulatba ejti a tudósokat.

Mivel a szoptatás világnapja van, ezért egy időre tekintsünk el az örök anyatej vs tápszer háborútól, a szoptatási nehézségektől, a különböző véleményektől, egy kicsit nyugodjunk meg abban, hogy mindenki a maga módján tökéletes anya, és beszéljünk csak magáról az anyatejről. Miközben olyan sokat tudunk a csoki, a tea vagy a kávé összetételéről, azt nem tudjuk kapásból megmondani, mi van az anyatejben. Még a tudósok is továbbra is csak vizsgálják, újabb és újabb meglepő információkkal szolgálva. Kiderült például, hogy az anyatej és a baba nyála összekeveredve egy fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxid nevű anyagot alkot, ami képes elpusztítani a baktériumokat, köztük a szalmonellát és a staphylococcust is.

Fotó: iStock.com/FamVeld

Fotó: iStock.com/FamVeld

Külön a fiúknak, külön a lányoknak

Katie Hinde, az Arizonai Egyetem Összehasonlító Laktációs Laboratóriumában kutató orvos mesélt arról, mennyire elképesztő az anyai szervezet: a baba nemétől függően termel anyatejet, külön fiúsat, külön lányosat. Ezt a szempontot nem árt figyelembe venni azoknál a babáknál, akiket nem az édesanyjuk tejével táplálnak, mert különösen a koraszülöttek fejlődésében lehet nagy szerepe annak, hogy a babák a nemüknek megfelelő tejet kapják-e. Azok a korababák ugyanis, akik nem tápszert, hanem a már említett fertőtlenítővé átalakuló anyatejet kapják, védettebbek, és gyorsabban fejlődnek.

Minden benne van

Az anyatejben minden olyan tápanyag megtalálható, amire az extrém gyorsan fejlődő babáknak szükségük van, méghozzá életkoruk szerint. Mivel teljes értékű tápláléknak minősül, ezért bízhatunk abban, hogy a picinek még a bélflórája is megfelelően és egészségesen alakul ki tőle. Az előtej ellátja szénhidrátokkal, fehérjékkel, leukocitákkal, antitestekkel, és olyan hasznos baktériumokkal, amik még az anyatej érkezése előtt segítenek kialakítani a megfelelő bélflórát. Hatására a kicsi könnyen emészthető, a magzatszurok távozását segítő táplálékhoz jut, ami védi a fertőzésekkel szemben. Az utána belövellő anyatej tovább táplálja, erősíti, védi a kórokozókkal szemben, és a hormonoknak hála egyfajta üzenetközvetítő az anya és a baba között. Még az idegrendszer és a magatartás alakulásában is szerepe van.

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

Fotó: iStock.com/robertprzybysz

A tejtermelés nehézségei

A kutatók nemcsak azért vizsgálják ennyire az anyatejet, hogy tisztában legyenek csodálatos hatásaival, de azért is, hogy minél jobb tejpótló szert legyenek képesek előállítani azoknak a babáknak, akik valamiért nem jutnak anyatejhez. Szoptatni ugyanis nem mindenki akar vagy tud. Egyrészt lehet alkati összetevője is, azaz vannak anyukák, akik bármit megtennének azért, hogy legyen tejük, akkor sincs, vagy csak nagyon kevés. Mások a szoptatással birkóznak, és sokszor szakértő tanácsadó nélkül nem képesek helyesen szoptatni – a kórházakban pedig nem mindig figyelnek oda ennek megfelelő oktatására, és persze sok tévhit is kialakult az elmúlt évtizedekben. Katie Hinde kutató erre is kitért előadásában, és elmondta, hogy a császármetszés, a koraszülés, az elhízás vagy a hormonális zavarok is beleszólnak abba, kinek mennyi teje lesz – sőt, abba is, hogy milyen: zsíros és tápláló, vagy túl vizes, és csupán szomjoltó –, ezért nem szabad az édesanyát hibáztatni a hiányáért. Ehelyett megfelelő szakemberek kellenének minden kórházba ahhoz, hogy minél többen tudják anyatejjel táplálni csecsemőjüket.