Siker

Női feltalálók, akik megváltoztatták a világot

Nem csak férfiak képesek megváltoztatni a dolgok irányát, sőt! Az alábbi női feltalálók sokat tettek azért, hogy egy jobb, biztonságosabb s élvezhetőbb világban élhessünk.

Ha híres feltalálókra gondolunk, legtöbbünknek természettudós férfiak jutnak eszünkbe: Tesla, Leonardo da Vinci, Edison, Colt vagy éppen Puskás Tivadar, holott rengeteg nő dolgozott azon éveken, évtizedeken át, hogy elismerjék, amit kitalált, s forradalmasítsa a világot, könnyebbé tegye az emberiség hétköznapjait. Holott „feltalálni”, valami újat, addig ismeretlent létrehozni mindig kockázatos, sőt olykor veszélyes vállalkozás is. Pláne nőként, pláne a száz vagy kétszáz évvel ezelőtti társadalmakban.

Tabitha Babbitt és a szalagfűrész

Tabitha Babbitt 1779. december 9-én  a massachusettsi Hardwickban született, s a 19. század legelején már egy vegyeskereskedésben dolgozott. Gyakran nézte, ahogy a férfiak kettesével fűrészelnek, ami nagyon megterhelő volt számukra, s rengeteg felesleges energiát pocsékoltak el. Egy nap kipattant a fejéből a körfűrész ötlete, amit meg is építettek, ám szabadalmát sosem jegyeztette be hivatalosan. Nem baj, lényeg, hogy a neve fennmaradt, s tudjuk, kinek köszönhetjük ezt a máig is használatos csodás eszközt.

https://www.instagram.com/p/BXF31lxjIDs/?taken-by=onlypictures13

Melitta Bentz, a kávéfilter anyja

Amalie Auguste Melitta Liebscher néven 1873. január 31-én született az a német feltalálónő, akinek a kávéfiltert köszönhetjük. Háziasszonyként ugyanis elege lett a zaccos kávékból, s úgy döntött, majd ő kézbe veszi ezt a problémát, ha már a férfiakban nem bízhat e téren. Fogott tehát egy itatóspapírt, tölcsér formájúra hajtogatta, s már készen is volt a világ első kávéfiltere. Persze előtte még számos anyaggal kísérletezett, mégis a papír vált be a legjobban. Erre a fantasztikus találmányra egy céget is létrehozott, a Kaiserliche Patentamtot, első alkalmazottai férje és két fia, Horst és Willi voltak, de a cég lesikeresebb éveiben 80 munkást is foglalkoztattak két műszakban.

https://www.instagram.com/p/BUI_BMWAPNQ/?tagged=melittabentz

Mary Phelps Jacob és a melltartó

Mary egy nap úgy döntött, nem veszi fel a fűzőjét, hanem helyette szobalányával közösen elkészítettek egy olyan darabot, mely sokkal kényelmesebb viseletnek bizonyult, ugyanakkor tartotta a melleit is. Persze azért azt sejthetjük, hogy az 1881-ben született Mary a század eleji izgalmas metropoliszban, New Yorkban nem épp unatkozó háziasszonyként tengette mindennapjait, hanem komoly mecénás, publicista és igazi világpolgár volt már a ’20-as évekre. Habár könnyű volt neki a felső tízezer tagjaként. Ezek után egy párizsi hosszabb kaland s két rossz házasság után könyvkiadót alapított, és a Women Against War (Nők a Háború Ellen) elnevezésű szervezetet.

https://www.instagram.com/p/3gVSodtZLL/?tagged=maryphelpsjacob

Josephine Cochrane

S nem mehetünk el szó nélkül mindannyiunk legfőbb példaképe és megmentője mellett sem: a zseniális Josephine ugyanis feltalálta a mosogatógépet, holott feltehetően neki sosem kellett a forró, zsíros lébe mártani hamvas kacsóit, ugyanis kifejezetten jómódú családba született 1839-ben. A legnagyobb baja inkább az volt, hogy egy-egy fogadás után a személyzet jó pár tányért és poharat eltört mosogatás közben. A találmányt végül az 1893-as chicagói világkiállításon mutatták be, s első körben csak a szállodák és az éttermek láttak benne fantáziát, s egészen a 20. század közepéig kellett várni, hogy elterjedjen a háztartásokban is.

https://www.instagram.com/p/BHDtQFlgTmA/?tagged=josephinecochrane