Te + Én

A mérgező párkapcsolat 5 jele

A Trónok harca című sorozatot több millióan követik világszerte – pedig a felbukkanó témákat gyakran nem egyszerű megemészteni. A hatalmas csaták, sárkányok és egymással viaskodó családtagok – és természetesen a mindent átszövő, brutális erőszak. A legtöbb közelmúltbéli epizódban ezeknek a dolgoknak a legfőbb elszenvedői a nők voltak. Ez pedig még akkor is érdemel egy kis figyelmet, ha csupán fikcióról van szó.

A modern világ egy kicsit fejlettebbnek tűnik, mint az elképzelt középkori környezet, de a szakértők mégis azt mondják: a kapcsolati erőszak nagyon hasonlóan működik, mint ahogyan a Trónok harca-epizódokban. Ideje felismerni a jeleket, és mielőtt még a sorozathoz hasonló helyzet alakul ki, ideje kilépni a csapdából.

Olyan érzésünk van, mintha mindig kardélen táncolnánk

A kapcsolati erőszak első jele, hogy bizonytalannak érezzük magunkat. Folyamatosan azt gondoljuk, hogy nem vagyunk elég jók, hogy a partnerünk hangulata túl gyorsan változik, és ez kihatással van a mi mindennapjainkra is. Sajnos ezeket a jeleket a legtöbben nem ismerjük fel elég korán: hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy valóban mi vagyunk azok, akik hibáztunk. Ébresztő!

Ha folyamatosan megkérdőjelezzük a saját cselekedeteink érvényességét, akkor ott már komoly probléma van.

Olyan dolgokért kell szégyenkeznünk, amikre nem vagyunk befolyással

Nem arról beszélünk, amikor hatalmas káoszhoz vezet, hogy rendszeresen „elfelejtünk” elmosogatni magunk után. Arról beszélünk, amikor a párunk a saját viselkedéséért tesz felelőssé bennünket. „Miattad vagyok dühös!” – ismerős? Nem szabad hagynunk, hogy a partnerünk minket tegyen felelőssé akkor, amikor nem tudja kontrollálni az érzelmeit. A másik hibáztatása egy kegyetlen játszma része. Ha folyamatosan hibáztatnak bennünket, egy idő után védtelennek és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat. Ez egyenes úton vezet a szorongáshoz, önértékelési zavarhoz és depresszióhoz.

Fotó: Unsplash/Roberto Tumini

Fotó: Unsplash/Roberto Tumini

Vannak dolgok, amelyeket csak a bűntudat miatt teszünk

A bűntudat egy nagyon komoly motivációs eszköz. Ha bűnösnek érezzük magunkat, gyakran olyan dolgokat is megteszünk, amelyeket nem szeretnénk. Az egyik leggyakoribb terület, ahol a bűntudatunkkal operálni lehet, az intim szféránk. Az erőszak, a félelem, és az érzés, hogy tartozunk valakihez, gyakran olyan dolgokra vesz rá bennünket, amikhez nincsen kedvünk.

El vagyunk zárva a barátainktól

Egy egészséges kapcsolatban a partnerünk szeretné megismerni a barátainkat, és szívesen bevonja őket a közös életünkbe. Ha ez nem így történik, hanem éppen fordítva, vagyis a partnerünk elválaszt bennünket azoktól, akik fontosak a számunkra, az egy figyelmeztető jel lehet arra, hogy bizonytalan vagy birtokló kapcsolatban élünk. A partnerünk látszólag romantikus kettőst teremt a számunkra, de ez csupán a látszat: valójában eléri, hogy senki ne befolyásolhasson minket, senki más véleményére ne számíthassunkAz is sok bajt jelezhet, ha a párunk nem szeretne megismerkedni a családunkkal vagy a barátainkkal. Ez jó esetben csak önbizalomhiányt takar – rosszabb esetben a kontroll iránti vágyat. Azt szeretné, ha a kapcsolatban csak az övé lennénk.

Folyamatosan megkérdőjelezik, hogy valós-e, amit átélünk

Az egyik legveszélyesebb viselkedés, amikor abban kérdőjeleznek meg bennünket, valós dolog-e az, amit tapasztalunk. A történelem során rengeteg sorozatgyilkos és veszélyes bűnöző is használta ezt a befolyásolási módszert. A megkérdőjelezés gyakran együtt jár a barátoktól való elzárással és az elbizonytalanítással, vagyis a fent felsoroltak mind kiváló alapot teremtenek hozzá. A viselkedés lényege, hogy a partnerünk elhiteti velünk, nem jól látjuk a dolgokat. „Szerinted erőszakos vagyok? Ugyan, csak feszült vagyok mostanában…” „Szerinted az embereknek így és így kell viselkednie ebben a helyzetben? Ugyan, ezt te nem is értheted…” A folyamatos elbizonytalanítás révén könnyen el lehet érni, hogy másképp értékeljük a dolgokat, valójában annyira se bízzunk önmagunkban, hogy a saját szemünknek higgyünk. Ez a befolyásolási módszer alkalmas arra, hogy az erőszakot, akár tettlegességig fajuló bántást ne is erőszakként, hanem kiérdemelt büntetésként, esetleg teljesen helyén való viselkedésként éljük meg. Gyakran ez a viselkedés az oka annak, hogy az erőszakot elszenvedő áldozatok nem kérnek segítséget – sokszor évekig élnek bizonytalanságban, és csak erőteljes külső események hatására vallják be: valójában áldozatok.